'Belasting mag nooit hoger zijn dan helft van het loon'

Auteur: De Tijd (23/01/2022)
Leestijd: 2min

De geplande belastinghervorming moet volgens Open VLD een plafond van 50 procent invoeren voor de lasten op arbeid.

 

'Het kan niet zijn dat wie werkt soms meer dan 50 procent van zijn of haar loon moet afdragen.' Dat zegt Open VLD in een persbericht naar aanleiding van zijn digitale nieuwjaarsreceptie.

'Dat moet de enige inzet zijn van de hervorming', zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in een toelichting aan de VRT. 'In ons land geven 97 procent van de mensen die werken op een deel van hun loon meer dan de helft af in de vorm van sociale bijdragen en belastingen. Daar moet een maximum van 50 procent op staan, voor beide samen.'

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) bereidt een brede belastinghervorming voor. 'We zetten in op een verdere verlaging van de lasten op arbeid', staat in het federaal regeerakkoord. Die lastenverlaging moet gelden voor zowel werknemers, ambtenaren als zelfstandigen. Daarbij zal ook rekening worden gehouden met de parafiscale lasten (sociale bijdragen).

Vernieuwingsoperatie

Lachaert gaf ook het startschot voor de vernieuwingsoperatie Liberaal Vuur. De partij plant dit jaar vier congresdagen. De thema's zijn sterkere democratie, efficiënter land (23 april), vooruitgaan in een moderne economie (21 mei), vrijheid vandaag en morgen (17 september) en iedereen thuis in onze samenleving (22 oktober).

 

Ten slotte heeft Open VLD twee nieuwe ondervoorzitters. Het zijn Vlaams parlementslid en senaatsvoorzitster Stephanie D'Hose en Kamerlid Jasper Pillen. Zij volgen Alexander De Croo op.

 

Gerelateerde artikels