Barometer Partena Professional - Gezondheidszorg raakt oververhit: +8% gewerkte uren sinds het begin van het jaar

Auteur: Partena Professional (HR Service Provider)
Leestijd: 3min

Brussel, 29 maart 2021 - Volgens de laatste barometer van Partena Professional is het aantal gewerkte uren in de zorgsector in januari en februari 2021 met 8% gestegen ten opzichte van diezelfde periode in 2020. Werknemers in de gezondheidszorg hebben aan het begin van dit jaar ook minder vakantie genomen, terwijl de afwezigheid wegens arbeidsongeschiktheid hoger is dan het gemiddelde voor andere sectoren. 

Partena Professional noteerde in februari 2021 een daling van 8,5% van het aantal gewerkte uren in alle sectoren, vergeleken met februari 2020. De gezondheidszorg registreerde een stijging van 6% van het aantal gewerkte uren in februari, na een stijging van 10% in januari.

In de sectoren die nog steeds gesloten zijn, blijven het aantal gewerkte uren dalen. In de horeca daalde het aantal gewerkte uren in februari met 65%. De contactberoepen vertoonden in maart al tekenen van terugkeer naar de gebruikelijke arbeidstijd (-59% in februari, -93% in januari), voordat opnieuw een sluiting vanaf 27 maart werd aangekondigd.

Minder vakantie, meer uren gewerkt

In het algemeen hebben de Belgische werknemers in januari en februari 2021 minder vakantiedagen opgenomen dan in 2020. Vakantie was goed voor 4,8% van alle werkbare uren, tegen 6,4% in januari en februari 2020.

Begin dit jaar namen werknemers in de gezondheidszorg 25% minder vakantiedagen op dan in 2020. De vakantietijd was in februari goed voor 4,1% van alle werkbare uren in de sector. Arbeidsongeschiktheid was goed voor 10,3% van het totaal, terwijl het gemiddelde voor alle sectoren 9,5% bedraagt.

Tijdelijke werkloosheid was in februari 2021 goed voor 8,1% van alle werkbare uren in alle sectoren. In februari 2021 bedroeg tijdelijke werkloosheid 52,7% van de werkbare uren in contactberoepen, en 51,7% van de uren in hotels en restaurants.

In de gezondheidszorg is tijdelijke werkloosheid zo goed als onbestaande. In februari vertegenwoordigde het 0,4% van alle werkbare uren in de sector. De verhouding tussen het aantal gewerkte uren en het aantal werkbare uren is dus zeer hoog: 80,4%, tegen een gemiddelde van 75,8% voor alle andere sectoren.

"De pandemie treft sommige sectoren nog steeds hard, maar op een andere manier. Zoals helaas te verwachten was, verkeren de horeca, het toerisme en de cultuur nog steeds in grote moeilijkheden, terwijl de contactberoepen vóór de nieuwe regeringsbesluiten eindelijk het licht aan het eind van de tunnel zagen,” legt Wim Demey, Customer Intelligence Manager bij Partena Professional, uit. "Aan de andere kant is het zorgwekkend dat in de gezondheidszorg sinds het begin van het jaar veel meer uren worden gewerkt dan normaal. Na een extreem moeilijk 2020 en het begin van een mogelijke derde golf, zal de veerkracht van gezondheidswerkers ook de komende maanden op de proef worden gesteld. ", besluit Wim Demey.

De cijfers in dit persbericht van de barometer van Partena Professional zijn gebaseerd op een analyse van het aantal gewerkte uren en het aantal werknemers met een arbeidsovereenkomst in februari 2021, vergeleken met februari 2020. De analyse werd uitgevoerd op 189.000 werknemers. Alleen contractarbeiders worden in deze barometer bestudeerd. Er wordt dus geen rekening gehouden met de gevolgen voor mensen die als zelfstandige, vrijwilliger, kunstenaar of freelancer werkzaam zijn. Alle ontwikkelingen en trends worden waargenomen op maandbasis, waarbij 2021 wordt vergeleken met 2020, tenzij anders vermeld. 

Gerelateerde artikels