Alles over standing desks, kantoorhonden en peachy pink. Ontdek het nieuwe werken op de nieuwe werkplek.

Auteur: By Partena Professional
Leestijd: 4min

Enkele jaren geleden maakte het revolutionaire open space-concept in veel kantoren zijn intrede. En zo werd meteen ook het hele idee rond kantoorinrichting door elkaar geschud. Gedaan met de tijd waarin elke werknemer in zijn eigen kleine bureaukamertje werkte, buiten het zicht van anderen; gedaan met de sobere meubelen en een interieur in koude, strenge kleuren.

Voortaan investeren werkgevers meer in het welzijn van hun werknemers, en die investering houdt ook een fysieke transformatie van de werkplaats in. Een transformatie gebaseerd op nieuwe trends en actuele behoeftes. Wij vertellen u graag meer over het nieuwe werken op de nieuwe werkplek.

De nieuwste trends op het werk

Een werkdag duurt ongeveer 8 uur, één derde van een dag dus. Het is dan ook essentieel dat werknemers zich goed voelen op het werk; dat ze zich op kantoor hetzelfde voelen als thuis. Aangezien bedrijven nu inzien dat een werknemer die zich goed voelt, ook beter presteert, investeren ze meer in het creëren van een aangename werkplaats. En het gaat verder dan enkel een “aangename” werkplaats: een kantoor moet rustige ruimtes bevatten waar werknemers zich kunnen concentreren, en gemeenschappelijke ruimtes om in groep te werken.

Een aangepast interieurontwerp

Misschien heeft u nog nooit over standing desks gehoord, of misschien heeft u ze al wel eens getest - en zelfs goedgekeurd. Hoe dan ook gaat het om een nieuwe trend die alsmaar meer succes heeft, en terecht. Deze bureaus (die speciaal gemaakt zijn om rechtstaand te werken) hebben heel wat voordelen. Ze zorgen voor minder rugpijn, een meer alerte geest dan wanneer we zittend werken, en meer inspiratie! Veel bedrijven hebben daarom de sprong al gewaagd.

In dezelfde sfeer vinden we de zogenaamde fietsbureaus. Deze zorgen ervoor dat werknemers actief blijven, zelfs wanneer ze zitten. Er zijn dan ook verschillende voordelen aan verbonden: een verbetering van de gezondheid en de concentratie, een boost van de productiviteit en de creativiteit, en zelfs een beter zelfbeeld, minder stress en een algemeen gevoel van welbehagen.

Maar het meubilair is niet het enige wat verandert: de volledige werkomgeving wordt herzien. Bedrijven vragen steeds vaker om gepersonaliseerde werkplekken. Deze bieden flexibiliteit, aanpassingsvermogen en voldoen aan verschillende behoeftes. Er moet echter wel een evenwicht gevonden worden tussen een volledig open space-kantoor of een reeks afgesloten ruimtes. Omdat elke job en elke persoon anders is, is er nood aan een complexe en aangepaste omgeving, bestaande uit veelzijdige en aanpasbare ruimtes, die op hun beurt samenwerking, concentratie en het socializen met collega’s mogelijk maken.

Om het welzijn op het werk te bevorderen zijn ook kleuren heel belangrijk. De laatste nieuwe trend op dit vlak? Da’s peachy pink, een perzikroze kleur met oranje tinten. Meer kleur, zachte materialen; het idee is om een werkplaats te creëren die comfortabel, rustgevend en ontspannend is.

We moeten er waarschijnlijk geen tekening meer bij maken: de werkplek moet ervoor zorgen dat men zich makkelijk kan concentreren, maar moet ook de mogelijkheid bieden tot ontspanning. Dit betekent niet enkel stille ruimtes, maar ook plekken waar meer “lawaai” is toegestaan. Zo investeren bedrijven bijvoorbeeld in pingpong- of kickertafels, die werknemers vrij mogen gebruiken tijdens hun pauze.

Een viervoeter als collega

Het lijkt misschien verrassend, maar een kantoorhond kan een groot verschil maken op de werkvloer. Het is zelfs bewezen dat de genegenheid van een hond stress verlaagt, de loyaliteit aan het bedrijf verhoogt en zorgt voor een betere balans.

In sommige bedrijven mogen medewerkers ook hun eigen hond mee naar het werk brengen. Dit vereist natuurlijk een paar aanpassingen, maar het dier is een goede bemiddelaar en helpt bij het creëren van een goede band tussen collega’s.

Sinds enkele jaren bestaat hier zelfs een speciale dag voor: de “bring your dog to work day”, die vooral in de Verenigde Staten, in Engeland en in Nederland al zeer populair is. Het doel van deze dag? Bewustwording creëren bij bedrijven, om hun medewerkers hun trouwe compagnon mee te laten nemen naar het werk. Misschien binnenkort ook in België?

Go green

Het is bewezen dat planten een aangenaam klimaat creëren. En nog belangrijker: planten en bloemen garanderen zowel psychologisch als fysiek welzijn. Een werkruimte aankleden met planten brengt heel wat voordelen met zich mee: een gevoel van algemeen welzijn, een betere concentratie en een beter geheugen, het verminderen van stress, minder afwezigheden door ziekte… Lees dit artikel om hier meer over te ontdekken.

Kleurige bureaus, een viervoeter als collega, tafelvoetbal tijdens de pauze, meetings in open lucht, fietsbureaus…  De indeling van onze kantoren wordt grondig onder handen genomen, zoveel is zeker! Het managen van personeel is vandaag een van de belangrijkste focuspunten van elk bedrijf. Heeft u raad nodig over hoe u de optimale werkomstandigheden creëert voor uw medewerkers? Partena Professional biedt u persoonlijke begeleiding en strategisch advies om uw human resources te optimaliseren. Contacteer onze HR-experts!