7 tips om optimaal gebruik te maken van evaluatiemomenten

Auteur: Partena Professional (Julie, HR-Coach)
Leestijd: 3min

Evalueren is een fantastische methode om werknemers op gezonde wijze te doen groeien. Goede afspraken maken goede vrienden. En nog betere werknemers. Want een goed uitgevoerde evaluatie is een uitnodiging voor verbetering.

Een evaluatie gaat altijd door

Uitstellen mag, afstellen niet. Dat is nefast voor iedereen van het bedrijf, waar u ook werkt. Aan werknemers vragen om te werken zonder evaluatie is dweilen met de kraan open. Evalueren blijft een must.

Organiseer tussentijdse evaluaties

Tussentijdse evaluaties helpen om situaties tijdig aan te passen, indien nodig. Organiseer ze daarom bij voorkeur om de 3 maanden. Zo krijgt u de kans om te vermijden dat dingen zich opstapelen tot de jaarlijkse evaluatie en kan u zich focussen op de evolutie van de werknemer.

Wees transparant

Deel op voorhand de onderwerpen mee die aan bod moeten komen. Zo
weet de werknemer wat hij of zij kan verwachten. Hun bijdrage is belangrijk en een goede voorbereiding zal de evaluatie enkel leerzamer maken. Het is het ideale moment voor een open en transparante gesprek.

Hou een spoor bij van hetgesprek

Dit kan op papier of in een evaluatietool, zodat u hier nadien op kan terugkomen.
Altijd interessant om de conclusies te vergelijken en de evolutie te zien. Ontstaan er discussies? Dan kunt u uw argumenten duidelijk staven met uw bewijsmateriaal. Bovendien vergeten we snel en is een verslag van tussentijdse evaluaties gewoon handig ter voorbereiding van het jaarlijkse verslag.

Let op de timing

Plan de evaluaties van alle medewerkers niet allemaal in dezelfde week in. Het kan niet de bedoeling zijn om een hele week van uw werk afgehouden te worden, omdat u evaluaties moet invullen voor uw team. Vraag daarom de mogelijkheid om de evaluatie op verschillende momenten doorheen het jaar af te ronden. Een goede planning is de sleutel tot succes.

Vraag de mening van anderen

Een evaluatie is ook een vorm van teamwork. Als deze enkel gebeurt met de persoon in kwestie, riskeert u een fout beeld te krijgen van de situatie. Werk daarom ook met een onafhankelijke jury, een onafhankelijke commissie of iemand van het personeelsmanagement die objectief kan oordelen.

Focus op het werk, niet op de persoon

Hoe goed of slecht iemand in de groep ligt, bepaalt veel. Social skills zijn belangrijk, maar niet alles. U zult sneller een positieve evaluatie geven aan iemand die populair is, dan aan iemand die vaker in de achtergrond verdwijnt. Maak deze fout niet. U beoordeelt het werk dat iemand verricht, niet de persoon.

 

 

Gerelateerde artikels