68% meer studentenjobs in augustus 2021

Auteur: Partena Professional (HR Service Provider)
Leestijd: 2min

Brussel, 24 september 2021Jobstudenten werden zwaar getroffen door de coronacrisis. Nu het normale leven stilaan terug in gang begint te schieten, krijgen ook studenten weer meer aanwervingskansen. Dat blijkt uit een studie van Partena Professional. In augustus 2021 werden er 68% meer studenten aangenomen in vergelijking met augustus 2020. Deze zomer lag het aantal studentenjobs zelfs hoger dan voor de pandemie: 21% meer in vergelijking met augustus 2019.

Meer studenten aangeworven dan in 2019

De verschillende lockdowns hadden een grote impact op de aanwervingskansen voor studenten in 2020, een jaar dat volledig in het teken stond van de coronacrisis. Opvallend is dat studentenjobs in 2021 weer populair zijn: in augustus van dit jaar werden 68% meer studenten aangenomen. "We hebben gemerkt dat werkgevers tot juni 2021 vrij terughoudend bleven om studenten aan te werven. Vervolgens zagen we deze zomer een sterke stijging, die samenviel met de gedeeltelijke opheffing van de coronamaatregelen", legt Wim Demey, Customer Intelligence Manager bij Partena Professional, uit.

Sinds 2017 krijgt student 475 werkuren per kalenderjaar

Studenten mogen per kalenderjaar 475 uur werken zonder de gewone bijdrage voor de sociale zekerheid te moeten betalen (zij betalen dan enkel een solidariteitsbijdrage). Dat contingent van 475 werkuren kan vrij over het kalenderjaar worden verdeeld bij een of meer werkgevers.

Als gevolg van de coronacrisis werden de gewerkte uren als student in de gezondheidszorg en het onderwijs in het eerste kwartaal van 2021 echter geneutraliseerd. Met andere woorden: die uren zijn niet verrekend op het contingent van 475 uur. Die neutralisatie, die is uitgebreid tot studentenjobs in de vaccinatiecentra, werd verlengd tot het tweede kwartaal van 2021. Ten slotte worden ook de als student gewerkte uren tijdens het 3e kwartaal van 2021 geneutraliseerd, ongeacht de sector waarin de student gewerkt heeft. 

Gerelateerde artikels