6 goede voornemens voor goede leiders

Auteur: Julie van Partena Professional
Leestijd: 6min

Dit jaar geen “klassieke” persoonlijke goede voornemens voor jou.

Wat dacht je van teamvoornemens? Natuurlijk kies je er voor om weer meer te gaan sporten en bij te leren. Deze keer doe je dat niet alleen, maar plan je het samen te doen met je team of afdeling. Zo zijn er nog een aantal voornemens waar iedereen beter van wordt: jij, de mensen van team of afdeling, je bedrijf … Kortom, laten voor het nieuwe jaar die vicieuze cirkel van positiviteit eens in gang zetten. Ready? Go!

Strategische meetings? Betrek je volledige team

Wat wil je in het nieuwe jaar bereiken? Hoe wil je die uitdagingen verwezenlijken? Nodig je hele team uit  - maar dan ook echt iedereen - om de uitdagingen voor volgend jaar te bespreken. Wat wil je bereiken? Wat zijn de logische volgende stappen? Wat zijn de moeilijkheden? Hoe kan je ze overwinnen?

Als je iedereen betrekt, en om input vraagt, is iedereen zich bewust van de gemeenschappelijke doelen maar ook van zijn of haar persoonlijke bijdrage om deze gemeenschappelijke doelen te halen.

De ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel. Dat is net zo met je team. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen op de hoogte is van de gemeenschappelijke doelen. En dat je iedereen de kans geeft zich ervan bewust te worden dat hij of zij het verschil kan maken met zijn of haar persoonlijke inzet.

Op schema blijven, doe je elk kwartaal met opvolgmeetings. Tips voor efficiënt vergaderen vind je hier.

Goed nieuws? Compliment voor team

Wanneer je problemen als uitdagingen ziet, om samen met heel je team aan te pakken, zal je al sneller ook je hele team betrekken bij successen. Haalt je afdeling successen binnen, valt je bedrijf in de prijzen of maakt er iemand promotie? Dan is dat nooit de verdienste van één individu. Betrek ook hier weer iedereen van je team bij overwinningen of goede vooruitzichten. Zonder je team, zou je nooit staan waar je nu stond. Bovendien is een compliment meer of minder de grootste motivatie om op zoek te gaan naar een nieuwe job of niet.

Betere performance? Meer teambuildings

Wil je een team dat goed op elkaar is ingespeeld? Als een geoliede machine? In eerste instantie is het aan jou om je teamleden goed te kennen. Vervolgens is het aan de teamleden elkaar goed te kennen. Zodra je elkaars sterktes kent, weet je, wat aan wie te vragen om de beste resultaten binnen te halen.

Uiteraard zijn we meer dan onze skills alleen. Af en toe iets kunnen delen met collega’s wat ons privé aangaat, zorgt voor bonding en jobsatisfactie. Maak daarom tijd om elkaar beter te leren kennen.

Helaas is 1 teambuilding per jaar niet voldoende - er kan veel gebeuren op 1 jaar tijd. Zorg per kwartaal minstens voor 1 teammoment. De jaarlijkse teambuilding blijft het event van het jaar. Wie niet komt, die heeft wat gemist….  De andere seizoenen, zorg je minstens voor een winter-apero after work, lunch in eerste lentezon (of laatste herfstzon), zomerpicknick in het park, … Elk excuus is goed genoeg – zolang iedereen maar wordt uitgenodigd.

Stel de motivatie achter aanwerving en ontslag in vraag

Je grootste kapitaal zijn de mensen waar je mee samenwerkt. Wie heb je dit jaar laten gaan? Waarom? Wie is zelf opgestapt en waarom? Zijn ze naar een concurrent overgegaan? Wat heeft die concurrent te bieden wat jij niet hebt? Als je deze antwoorden bestudeert, dan weet je waar je verbeterpunten liggen. En die hoeven lang niet altijd over verloning te gaan. Dat kan net zo goed over de optimalisatie van interne werkprocessen, over rapportering of opleidingsmogelijkheden gaan.

Niet iedereen gaat weg vanwege een hoger loon. Sommige werknemers halen voldoening uit de manier waarop er (samen)gewerkt wordt en willen graag op een efficiënte(re) manier beter werk afleveren. Want efficiënt en effectief werken is een pak aangenamer dan omslachtige, trage trajecten afleggen. Sommigen willen de mogelijkheid krijgen om van thuis te werken. Sommige willen meer vertrouwen krijgen en minder moeten rapporteren. Sommigen willen groeien in hun job en hebben meer behoefte aan opleidingsmogelijkheden.

Is het moeilijk om antwoorden te vinden op bovenstaande vragen? Misschien ben je toe aan een training om beter inzicht te krijgen in de werkprocessen of kan je leren van mentorschap.

Vrijmoedig Luisteren

Of het nu gaat om werkprocessen verbeteren, een product met impact ontwerpen of de juiste mensen aanwerven; het enige goede voornemen wat je zeker vooruit helpt volgend jaar is ‘fearless listening’.  Vrijmoedig luisteren is een vaardigheid waarmee je net die échte eerlijke vragen stelt, waarop niet iedereen meteen een eerlijk antwoord durft te geven. Als je een veilige omgeving kan creëren voor je team, en goed kan luisteren, zullen de mensen met het juiste inzicht dan wel eerlijke antwoorden durven geven. Dan krijg je antwoorden waar je een kandidaat écht mee leert kennen of krijg je die lastige maar broodnodige feedback om een product zinvol te kunnen verbeteren. Fearless luisteren is volgens Erik De Haan het actieve bestanddeel van Fearless Consulting.

Maak geen goede voornemens meer. Maak goede afspraken.

Goede voornemens maken is één ding. Ze waarmaken iets anders. Wil je als HR-afdeling of teamleader echt verandering, dan weet je dat goede voornemens je ideale inspiratie kan zijn. Vervolgens zet je de goede voornemens om in duidelijke en haalbare afspraken. Opvolgen, wie wat wanneer doet, doe je met eerder genoemde kwartaalmeetings.