4 tips voor een efficiënt loonbeleid

Auteur: By Partena Professional
Leestijd: 2min

De arbeidskost in België is bij de hoogste in Europa. Hoe kan u met creatieve oplossingen de kosten beperken en tegelijk uw werknemers toch een aantrekkelijk loonpakket bieden? Hier vindt u alvast 4 praktische tips.

1. Bied een loonpakket op maat aan

Sommige werknemers zijn bereid om hun bedrijfswagen te ruilen voor extra vakantiedagen, een strijkdienst of een bijkomende hospitalisatieverzekering. De oplossing? Bied uw medewerkers een flexibel loonpakket of een 'cafetariaplan' aan dat ze zelf kunnen invullen op basis van hun noden. Het is niet alleen de perfecte manier om talent aan te trekken en ook te houden, met een cafetariaplan kan u zich bovendien onderscheiden op de arbeidsmarkt.

2. Beloon innovatieve ideeën

Werknemers met innovatieve ideeën dragen bij tot de groei van uw bedrijf. Om dat creatieve proces te stimuleren, bestaat er een beloning in de vorm van een innovatiepremie. Als werkgever betaalt u hier geen socialezekerheidsbijdrage op. Bovendien valt ook de bedrijfsvoorheffing weg als er wordt voldaan aan de voorwaarden voor vrijstelling.

3. Geef een eenmalige bonus op basis van de bedrijfsresultaten

Wist u dat er alternatieven bestaan voor de traditionele loonsverhoging? Met de loonbonus (cao nr. 90) geeft u een eenmalige bonus die verbonden is aan de resultaten van het bedrijf. Die bonus bedraagt maximaal 3255 euro per werknemer en per kalenderjaar (voor 2017) maar kan niet worden uitgekeerd aan individuele werknemers. Het is een fiscaal voordelig idee, dat zowel voor de werkgever als voor de werknemers interessant is.

4. Creëer meerwaarde met een flexibel uurrooster

Zijn er in uw bedrijf soms echte werkpieken? Dankzij de nieuwe wetgeving op "werkbaar en wendbaar werk" kan het werk flexibeler worden georganiseerd om zo de efficiëntie ervan te verhogen. Dat betekent dat uw werknemers voortaan tot 100 overuren mogen presteren, op vrijwillige basis om zo hun inkomen aanzienlijk te verhogen.

Een efficiënt loonbeleid uitstippelen?

Loonoptimalisatie is complex. Partena Professional kan u helpen om creatieve oplossingen uit te werken op maat van uw bedrijf.