2,47% van de werknemers viert dit jaar hun jubileum: zo kan je hen bedanken

Auteur: Partena Professional (HR Service Provider)
Leestijd: 2min
Publicatiedatum: 29/06/2021 - 09:04
Laatste update: 12/09/2023 - 10:55

Brussel, 29 juni 2021 - In 2021 zal 2,47% van de Belgische werknemers hun 20e, 25e, 30e, 35e, 40e, 45e en zelfs 50e jubileum vieren bij hun bedrijf, zo blijkt uit cijfers van Partena Professional. Dit is een belangrijk cijfer, zeker nu de huidige arbeidswereld er één is waarin men steeds vaker van loopbaan verandert. "Steeds meer werkgevers vragen ons hoe ze hun werknemers kunnen bedanken voor hun jarenlange loyaliteit. In werkelijkheid zijn er verschillende manieren om hen te bedanken met een geschenk of een bonus, maar die kunnen enkel onder bepaalde voorwaarden als netto-voordeel worden toegekend", legt Isabelle Caluwaerts, Legal Expert bij Partena Professional, uit.

In België zullen in 2021 bijna 3 op de 100 werknemers hun jubileum vieren binnen hun bedrijf. Een bemoedigend cijfer voor werkgevers, die zich regelmatig afvragen hoe zij hun werknemers kunnen bedanken voor hun loyaliteit.

Bonus, vakantie, cadeau? Regels die nog te onbekend zijn

Bij 25 en 35 jaar anciënniteit en onder bepaalde voorwaarden kan de werkgever telkens een schenking toekennen zonder dat daarop sociale bijdragen of beroepsinhoudingen moeten worden betaald. Het is echter van belang dat de werkgever kan aantonen dat het geschenk is toegekend wegens het bereiken van de 25 of 35 jaar anciënniteit en niet om een andere reden.

De toegekende bonussen mogen een bepaald bedrag niet overschrijden. Na 25 dienstjaren bij dezelfde werkgever kan aan de werknemer een bonus worden toegekend van ten hoogste één maal het bruto maandsalaris. Na 35 jaar mag de bonus niet meer bedragen dan twee keer het bruto maandsalaris van de werknemer.

"Vaak geven werknemers de voorkeur aan geschenken die op lange termijn kunnen worden gebruikt, dus zullen ze de voorkeur geven aan extra vrije dagen. Bovendien is deze vorm van schenking minder aan regels onderworpen dan bonussen. Er bestaat geen algemene wettelijke regeling op dit gebied. Verscheidene paritaire comités kennen anciënniteitsdagen toe, maar het staat de werkgever vrij anciënniteitsdagen toe te kennen bovenop hetgeen reeds in het paritair comité is bepaald. De loyaliteit van werknemers wordt steeds meer gewaardeerd door werkgevers, die vaak bereid zijn te investeren om hen te bedanken", besluit Isabelle Caluwaerts.

Gerelateerde artikels