13 foute redenen om niét te starten als zelfstandige

Auteur: By Partena Professional
Leestijd: 9min

Volgens Graydon waagden in het jaar 2016 89.777 starters de sprong naar zelfstandigheid in ons land. Daarmee waren er 7206 meer starters dan in 2015. Bij sommigen was de afstand tussen droom en start klein. Bij anderen duurt het maanden tot jaren vóór ze effectief starten als zelfstandige. Nog anderen zetten de stap gewoonweg nooit. Zelfstandige worden of niet: piekert ú daarover? Wat houdt u tegen? We overlopen 13 mogelijke hinderpalen om te starten als zelfstandige. En waarom zij u niet mogen tegenhouden.

1. Is mijn idee wel sterk genoeg om zelfstandige te worden?

Alles staat of valt met een sterk idee. Een concept waarvan u overtuigd bent dat het zal aanslaan. Om te starten als zelfstandige hoeft u niet met een revolutionair, wereldverbeterend idee op de proppen te komen. Overtuiging (met het nodige doorzettingsvermogen) is al heel wat. Maar een betere basis dan enkel overtuiging is: overtuiging PLUS een voorbereidend marktonderzoek. Hierin brengt u uw toekomstige klanten en leveranciers in kaart, naast uw mogelijke concurrenten. Ook gesprekken met andere zelfstandigen kunnen veel verhelderen over uw slaagkansen. Zo krijgt u meer vaste grond onder de voeten om zelfstandige te worden.

2. Ik heb wel een sterk idee, maar nog geen plan

Elke succesvolle zelfstandige zal het u bevestigen. Een geniaal idee is goed, maar (net als alleen maar overtuiging) niet voldoende om te slagen. Het idee voor een zelfstandige activiteit of eigen zaak krijgt pas ‘handen en voeten’ wanneer u dit (in eerste instantie voor uzelf) uitwerkt tot een project. Concreet doet u dit best in een business plan waarin u uw project uiteenzet en uw koers bepaalt. Daarin zit ook een financieel plan waarin u alles zoveel mogelijk berekent.

Tip: ga in deze prille fase al op zoek naar een boekhouder of accountant. Hij/zij is een ideaal klankbord en bestudeert samen met u de haalbaarheid van uw project. Hierover praat u best met uw boekhouder of accountant.

3. Zelfstandige worden: kan het zonder startkapitaal?

Strikt genomen is een startkapitaal niet verplicht om zelfstandige te worden. Maar in de praktijk is het wel aan te raden om voldoende middelen te voorzien. Lees hier hoeveel starten als zelfstandige u zal kosten. Ook om slappe periodes te overbruggen, hebt u best wat achter de hand. Alweer: over naar uw business plan en uw boekhouder of accountant. Hij/zij kan berekenen hoe het zit met de kosten om te starten als zelfstandige, werkingskosten, noodzakelijke reserves… Lees hier meer over uw startkapitaal. Hoe sprokkelt u dat bij elkaar en wie kan u daarbij helpen? Na het lezen van ‘Een eigen zaak starten, hoe begint u eraan?’ weet u meer.

4. Kan ik zelfstandige worden zonder kennis bedrijfsbeheer?

Wees gerust: niemand wordt geboren als bedrijfsleider. Het mooie aan zelfstandige worden is net dat u stap voor stap ervaring opdoet, uw zaak uitbouwt en zelf ook groeit. Zonder een baas die u beoordeelt. Dit geeft u de unieke kans om in uw eigen tempo (en vaak met vallen en opstaan, maar dat hoort erbij) een succesvol bedrijfsleider te worden. Bij uw opstart moet u wel bewijzen dat u over een basiskennis van bedrijfsbeheer beschikt. Dit kan op allerlei manieren. Maar daar komt verandering in: vanaf 1 september 2018 kunt u zonder dat attest de sprong wagen (enkel in Vlaanderen).

5. Wat met zelfstandige worden zonder diploma?

Voor een aantal beroepen - een waslijst van ‘gereglementeerde’ beroepen - moet u een bewijs van beroepsbekwaamheid (zoals een diploma) voorleggen vóór u zich officieel kunt vestigen. Stel dat u zelfstandige wilt worden als stukadoor, schoonheidsspecialiste of opticien, dan moet u aantonen dat u hiervoor de juiste opleiding hebt voltooid. Ook hierin komt verandering. Vanaf 1 januari 2018 verdwijnt een aantal beroepen uit die lijst. In deze blogpost wordt dat haarfijn uitgelegd. Vanaf dan kunt u in die beroepen zelfstandige worden zonder diploma of ander bewijs van beroepsbekwaamheid.

6. Zelfstandige worden zit niet in de familie

Uw grootvader was landbouwer, uw vader gemeente-ambtenaar en al uw broers en zussen hebben de job van hun leven gevonden bij een werkgever. Geen voorbeelden van succesvolle zelfstandigen hebben in de nabije omgeving, kan u doen twijfelen of zelfstandige worden wel in uw DNA zit. Die hinderpaal zit tussen uw oren. Neem de tijd om de levensverhalen van succesvolle ondernemers te lezen. De kans is groot dat ook zij veel landbouwers, ambtenaren en werknemers in hun familie hebben.

7. Mezelf 'verkopen' ligt me niet

Sommigen hebben er totaal geen moeite mee om zichzelf spontaan voor te stellen aan onbekenden. Tussen het gelijkvloers en de 15de verdieping hebben zij hun zaak al tot in de puntjes gepresenteerd in een ‘elevator pitch’. Anderen zijn iets terughoudender en krijgen het warm als ze voor eigen winkel moeten praten. Barst het zweet u uit bij de gedachte alleen al? Presenteren kunt u leren en elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. Met andere woorden: blijf vooral uzelf, dát is pas onderscheidend.

Tip: Welke soort ondernemer schuilt er in u? Ontdek uw ondernemersprofiel bij HunchUp.

8. Ik ben wellicht te oud om zelfstandige te worden

Soms overvalt u een ‘nu of nooit’ gevoel. Als u nú geen werk maakt van uw droom voor een eigen zaak of zelfstandige activiteit, dan nooit meer. Maar bent u niet te oud om nog iets nieuws te beginnen? Wees gerust: op starten als zelfstandige staat geen leeftijd. Nog een nieuwe job in dienstverband vinden kan wél moeilijk zijn. Creëer zelf een job, is de boodschap. Ook boven de 60 jaar kan dat nog. Het aantal gepensioneerden dat voortwerkt als zelfstandige steeg van 93.583 in 2015 naar 99.075 in 2016, en het einde van die stijging is nog niet in zicht. Uw rijke ervaring maakt effectief het verschil in de markt.

9. Allebei zelfstandige worden, kan dat?

Eén partner die kiest voor het zelfstandige avontuur, één voor de zekerheid van een vaste job in dienstverband: het lijkt de ideale combinatie in een gezin. Moet de andere zijn of haar zelfstandige droom dan maar opbergen, wegens té riskant? Doe dat niet meteen, dat opbergen, maar ga eerst aan het rekenen. Een goed business plan inclusief financieel plan kan rekening houden met het totale gezinsinkomen. Een onderwerp waarmee u best aanklopt bij een expert terzake: uw boekhouder of accountant.

 

In deze gids ontdekt u met welke vragen u terecht kunt bij uw boekhouder of accountant. Gegarandeerd méér dan u denkt.

10. Zelfstandige worden? Dat is sociale onzekerheid

Als werknemer is het eenvoudig: uw werkgever betaalt sociale bijdragen en zorgt ervoor dat u sociale zekerheid geniet als u ziek of  arbeidsongeschikt wordt, als u kinderen krijgt, met pensioen gaat en zo meer. Als zelfstandige betaalt u zelf die sociale bijdragen. In ruil hiervoor bouwt u effectief socialezekerheidsrechten op:

 

  • een moederschapsuitkering en dienstencheques voor huishoudhulp na de geboorte

  • kraamgeld en kinderbijslag

  • een arbeidsongeschiktheidsuitkering

  • een terugbetaling van medische kosten bij ziekte en ongeval

  • een kwartaal vrijstelling van sociale bijdragen bij mantelzorg

  • een uitkering bij tijdelijke stopzetting als uw bedrijf slachtoffer wordt van een natuurramp, brand, vernieling…

  • een overbruggingsrecht (de vroegere faillissementsverzekering)

  • maandelijks pensioen na het einde van uw loopbaan

Gebruik zeker ook de online simulatie tool om uw sociale dekking te optimaliseren.  

Deze sociale zekerheid kunt u zelf nog verder aanvullen, zodat u (bijvoorbeeld) een gewaarborgd inkomen geniet bij langdurige arbeidsongeschiktheid en een comfortabel pensioen opbouwt. Meer hierover bij Compass, het sociaal verzekeringsfonds van Partena Professional.

11. Ik wil graag aan kinderen beginnen

Bij degenen die kiezen voor een zelfstandig statuut, zijn er ook veel vrouwen. Ruim één op de drie zelfstandigen in ons land (366.958) is vrouw.Veel van die vrouwen worden juist zelfstandige om werk en gezin flexibel te kunnen combineren. Wees gerust, ook als zelfstandige geniet u bepaalde sociale voorzieningen. Bijvoorbeeld? Als zelfstandige mama krijgt u een moederschapsuitkering en (sinds 2016) 12 weken moederschapsverlof die flexibel kunnen worden opgenomen. Het kwartaal na de bevalling moet u ook geen sociale bijdrage betalen. Meer hierover in dit artikel.Bovendien krijgt u 105 dienstencheques voor hulp in het huishouden na de bevalling. Goed nieuws: sinds juni 2017 hoeft u die dienstencheques niet meer zelf aan te vragen, Partena Professional vraagt of u er wenst.

12. Ik durf er niet voluit voor te gaan

Blijft u aarzelen om te starten als zelfstandige? Dan is er ook een ander scenario mogelijk: u wordt zelfstandige in bijberoep en blijft deeltijds werken voor een werkgever. Die andere job zorgt ervoor dat u voldoende pensioenrechten en andere sociale rechten opbouwt. Een groot voordeel is dat u uw succes in de markt kunt uittesten en verder uitbouwen tot het moment er is om er voluit voor te gaan. Of niet. U kunt zelfstandige in bijberoep worden als:

  • in uw arbeidscontract wordt opgenomen dat uw gemiddelde wekelijkse tewerkstelling minstens halftijds is

  • er bij meerdere (kortlopende) contracten een gemiddelde tewerkstellingsbreuk wordt berekend

In dit artikel leest u meer over zelfstandige in bijberoep worden.

13. Zelfstandige worden? Ik weet niet waar te beginnen.

Zelfstandige worden is niet moeilijk. Er komt wél een en ander bij kijken. U weet niet waar te beginnen? Het is nochtans eenvoudig: download onze Startersgids en u weet precies welke stappen u moet ondernemen voor u op eigen vleugels gaat vliegen.

Nog vragen? De experts van Partena Professional zijn er voor u. En ook uw boekhouder of accountant maakt u graag wegwijs. U bent ook 24/7 welkom bij ons digitaal ondernemingsloket SmartStart Online.

Gerelateerde artikels