Waarom u uw medewerkers hun salarispakket best zelf laat samenstellen

Datum:

Met een cafetariaplan kunnen werknemers zelf hun loonpakket samenstellen. Meer dagen vakantie in ruil voor een kleinere bedrijfswagen? Of liever een strijkdienst of een aanvullende hospitalisatieverzekering? De mogelijkheden zijn er en steeds meer bedrijven kiezen voor deze flexibele vorm van verloning. Wij vragen aan Philippe Norman, Legal Services Manager bij Partena Professional, waarom een cafetariaplan dé keuze voor de toekomst is.

Wat is een Cafetariaplan?

“Het ideale verloningspakket van een werknemer is erg individueel en evolueert doorgaans in de tijd. Zo kiest de ene werknemer liever voor een lager nettoloon, aangevuld met een grote bedrijfswagen. Terwijl de andere werknemer zal opteren voor een hoger nettoloon, met een smartphone en een abonnement op het openbaar vervoer. Met een cafetariaplan stelt elke werknemer zijn eigen ideale verloningspakket samen. Deze flexibiliteit sluit 100% aan op de wijzigende behoeften van de arbeidsmarkt.”

 Wat zijn de grootste voordelen voor bedrijven die het invoeren?

“Een cafetariaplan is de perfecte steunpilaar van een goed retentiebeleid en kan ook het verschil maken tijdens loononderhandelingen met potentiële nieuwe werknemers.  

De flexibiliteit waarmee u het plan kunt aanpassen aan de specifieke situatie van uw bedrijf en sector is cruciaal bij het kiezen voor een bepaalde oplossing. Kies zelf hoe u het plan invoert; welke aspecten u liefst zelf opvolgt en welke u via een partner laat uitvoeren. Kies voor een partner die u kan begeleiden in dit keuzeproces.

Bij MyChoice, het cafetariaplan van Partena Professional, ligt deze keuze volledig bij de klant en is het zelfs mogelijk om voordelen op maat van uw bedrijf toe te voegen aan uw plan.”

 Wat zijn de grootste voordelen voor werknemers?

“Het loonpakket is volledig op maat, zo kan het aangepast worden aan de specifieke situatie van de werknemer in kwestie. De werknemer kan zijn keuze ook wijzigen als zijn specifieke situatie verandert en andere voordelen plots interessanter voor hem zijn geworden.

Het is vaak moeilijk om een keuze te maken tussen de verschillende elementen. Hoeveel is een dag extra vakantie waard ten opzichte van een strijkdienst? Daarom heeft Partena Professional gekozen voor een visuele aanpak die de consequenties van de keuzes onmiddellijk duidelijk maakt in een simulatie.”

Wat zijn de grootste aandachtspunten bij het invoeren van een cafetariaplan?

“Hou voldoende rekening met de fiscale impact van uw plan. Zo kan het kostenplaatje er finaal volledig anders uitzien indien u bij de implementatie geen rekening houdt met BTW, aftrekbaarheid in de vennootschapsbelasting, …

Zorg er ook voor dat uw plan rekening houdt met bestaande cao’s en andere wetgeving.

Het invoeren van een cafetariaplan is administratief en juridisch complex. Kies dus voor een partner die u hierin goed begeleidt, zodat u vooraf weet waar u aan toe bent.

Het is belangrijk dat uw plan in lijn is met uw HR-strategie. Een cafetariaplan is geen “one fits all” oplossing, zorg ervoor dat het plan aansluit op de specifieke behoeften van uw bedrijf en sector.

Voorzie ook verschillende voorwaarden voor verschillende profielen binnen uw bedrijf. Net zoals bij klassieke loononderhandelingen biedt u andere voordelen voor de ene functie ten opzichte van de andere.”

Op welke manier maakt MyChoice van Partena Professional het verschil?

“Door onze geïntegreerde aanpak kunnen we alles van A tot Z overnemen. Wij zorgen voor de taksen, kosten, juridische implicaties en administratie. Van bij de besluitvorming tot de praktische invoering. En zijn er bepaalde zaken die u liever door uw interne specialisten laat opvolgen, dan werken wij in het verlengde van uw team.

Partena Professional is een partnership aangegaan met KPMG. Met dit partnership combineren we de sociaal-juridische expertise van Partena Plus (sociale zekerheid, juridische implementatie, onderhandeling met personeel en vakbonden, …) met de fiscale expertise en state-of-the-art tool van KPMG (personenbelasting, vennootschapsbelasting, BTW,…).

Wij kunnen ons softwarepakket makkelijk aanpassen aan uw behoeften. De software werkt als een echte communicatietool waarmee belangrijke informatie met uw medewerkers kan worden gedeeld. Uw werknemers kunnen makkelijk hun keuze maken. Elke medewerker maakt verschillende simulaties en kiest het loonpakket dat het best beantwoordt aan zijn of haar persoonlijke behoeften.

Door de keuzes van uw medewerkers te integreren in uw payrollsoftware (SAM/Level 5) verloopt de opvolging efficiënter. Zo worden de bijlagen bij de arbeidsovereenkomsten bijvoorbeeld automatisch door de software gecreëerd op basis van de keuze van uw medewerkers.”

Kortom?

“Een cafetariaplan kan helpen om het strategische verloningsbeleid van een bedrijf op punt te stellen. Bovendien zien we in de markt dat flexibiliteit in de verloning een noodzakelijke voorwaarde wordt voor retentie van personeel en een drijvende motor om de beste mensen op de markt aan te trekken. In die zin sluit het perfect aan op “Ondernemen met ondernemers”, de missie van Partena Professional.”

Auteur:

24/03/2016