Vermindering van 100 euro voor « primostarters »

Auteur: Valérie Mawet (Legal Expert)
Leestijd: 2min
Publicatiedatum: 12/05/2022 - 16:09
Laatste update: 13/05/2022 - 09:53

Klaar om te starten?

Start uw zaak op in enkele klikken via ons online ondernemingsloket.

Nu starten

 

Sedert 1 april 2022 kunnen zelfstandigen die hun activiteit opstarten, genieten van een vermindering van hun voorlopige sociale bijdrage van het 1e kalenderkwartaal van onderwerping. Deze vermindering bedraagt 100 euro (bedrag in 2022).

Wat is een primostarter?

Primostarters zijn beginnende zelfstandigen in hoofdberoep die op geen enkel moment, gedurende de 5 jaren die voorafgaan aan het begin of de herneming van hun zelfstandige activiteit, onderworpen waren als zelfstandige in hoofdberoep of gelijkgesteld met een zelfstandige in bijberoep (= artikel 37).

Wat gebeurt er ingeval van regularisatie?

Bij de regularisatie van de sociale bijdragen zal rekening worden gehouden met de vermindering van 100 euro. Deze wordt dus behouden.

Hoe kan u van deze vermindering genieten?

U moet geen enkele aanvraag indienen, deze vermindering zal automatisch toegepast worden.

De vermindering is van toepassing voor primostarters die hun activiteit ten vroegste in het 2e kwartaal van 2022 of in de loop van een later kwartaal, in hoofdberoep aanvangen.

Indien u uw activiteit aanvangt in het 2e kwartaal van 2022, zal de vermindering ten laatste toegepast worden bij het vervaldagbericht van het 3e kwartaal van 2022.

Hebt u nog vragen ?

Neem direct contact op met een van onze experts om je vragen te stellen of om je persoonlijke begeleiding te starten. Bel ons op 078/78.78.33 of maak een afspraak wanneer het jou uitkomt.

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.