Sinterklaas komt ook langs voor mama en papa: salaris gaat er in 2018 met 105 euro bruto op vooruit

Datum:

Sinterklaas heeft in 2018 niet enkel aan de kleinsten onder ons gedacht. In zijn zak vol cadeaus heeft hij ook een mooie verrassing voor de ouders: het inkomen van Belgische bedienden die de afgelopen twaalf maanden een loonsverhoging kregen, ging er met gemiddeld 2,94 procent op vooruit. Die stijging is goed voor een toename van 105 euro bruto op hun maandelijkse loonstrook, zo blijkt uit een analyse van het sociaal secretariaat Partena Professional bij 62.000 bedienden.

Kinderen kijken er al maanden naar uit, en vandaag is het opnieuw zover: Sinterklaas is in het land! De schoentjes staan al klaar voor de schouw, en de jongsten onder ons wachten vol ongeduld op wat de Sint dit jaar met zich mee bracht. Maar heeft de Sint ook iets bij voor mama en papa? Zijn zij het afgelopen jaar wel braaf geweest?

Ja, zo blijkt. Belgische bedienden die de afgelopen twaalf maanden een loonsverhoging kregen, zagen hun salaris er gemiddeld met 2,94 procent op vooruit gaan. Dit vertaalt zich in een toename van 105 euro bruto per maand. De cijfers komen voort uit een analyse van het sociaal secretariaat Partena Professional bij 62.000 Belgische bedienden. Werknemers die een promotie kregen of van contract wisselden, werden uit de analyse gefilterd. Ook met andere voordelen die los staan van het maandloon -denk aan bedrijfswagens of bonussen- werd geen rekening gehouden.

Toch kreeg niet iedereen een pakje van de Sint in 2018. Ongeveer 5.000 bedienden zagen hun salaris niet stijgen het afgelopen jaar, oftewel 8,2 procent.

Loon stijgt sneller dan inflatie

De fijnste cadeaus zijn natuurlijk die waar geen staartje aan hangt. Als de prijs van ons winkelkarretje sneller stijgt dan het loon, kunnen we moeilijk van een mooi cadeau spreken. Heeft de Sint ook rekening gehouden met inflatie?

Die laatste bedroeg in 2018 gemiddeld 2,1 procent, zo blijkt uit de recentste cijfers van het Planbureau. De mediane toename van het loon van bedienden die een loonsverhoging kregen, ligt met 2,94 procent dus beduidend hoger dan de Belgische inflatie. In totaal kregen acht op de tien bedienden een opslag die hoger ligt dan de inflatie. Twee op de tien vielen evenwel uit de boot, en verloren in koopkracht door de hogere inflatie.

“De Belgische bedienden die het afgelopen jaar een loonsverhoging kregen, ontvingen een mooi cadeau”, zegt Wim Demey, Customer Intelligence Manager bij het sociaal secretariaat Partena Professional. "Een meerderheid onder hen ziet zijn salaris sneller stijgen dan de inflatie, wat zich vertaalt in een toename van hun koopkracht. Dat Belgen opnieuw kunnen profiteren van opslag, is in ieder geval een positief signaal voor onze economie. Toch kan het altijd beter. Bijna één op de tien kreeg het afgelopen jaar helemaal geen opslag.”

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden.

Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes).

Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld.

Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.