Provisie vakantiegeld 2021

Auteur: Peggy Criel (Legal Expert)
Leestijd: 3min
Publicatiedatum: 04/03/2021 - 09:36
Laatste update: 03/05/2022 - 14:10

De bedragen van de voorzieningen voor vakantiegeld 2021 die in de balansen op 31 december 2020 werden geboekt en die als beroepskosten kunnen worden aanvaard zijn definitief bekend.

De voorzieningen voor het vakantiegeld 2021 worden als beroepskosten aanvaard in de mate dat zij niet meer bedragen dan:

  • 18,20 % van de vaste en veranderlijke bezoldigingen die in 2020 zijn toegekend aan bedienden die het voordeel van de wetgeving betreffende de jaarlijkse vakantie van de werknemers genieten, verminderd met het aanvullend vakantiegeld dat in 2020 is toegekend (1). Er moet enkel rekening worden gehouden met de normale en periodieke bezoldigingen, met uitsluiting van het vakantiegeld en de eindejaarspremie;
  • 10,27 % van 108/100 van de lonen die in 2020 zijn toegekend aan arbeiders en leerlingen die het voordeel van diezelfde wetgeving genieten.

(1) Het betreft het vakantiegeld voor de dagen waarop bedienden aanvullende vakantie hebben genomen omdat zij bij aanvang of hervatting van de activiteit nog geen recht hadden op gewone vakantie. Dat aanvullende vakantiegeld stemt overeen met het gewone loon voor de genomen dagen aanvullende vakantie en wordt gefinancierd door een voorafname op het wettelijk dubbel vakantiegeld van het volgende jaar.

Bijzondere gevallen

Flexiloon en flexivakantiegeld

Het flexiloon en het flexivakantiegeld dat in 2020 werd toegekend aan flexi-jobwerknemers wordt niet opgenomen in de berekeningsgrondslag. De werkgever moet immers het flexivakantiegeld samen met het flexiloon uitbetalen.

Gelijkstelling in 2020 van dagen van werkloosheid door COVID-19 met effectief gewerkte dagen

De dagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door COVID-19 worden in 2020 gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen voor het recht op jaarlijkse vakantie. Voor de berekening van het vakantiegeld worden deze dagen dus gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen.

Aan de FOD Financiën werd daarom gevraagd of de berekeningsgrondslag van de percentages van 18,20 % en 10,27 % op forfaitaire wijze kan worden uitgebreid als gevolg van het mechanisme van de gelijkstelling in 2020 van dagen van werkloosheid door COVID-19 met effectieve werkdagen.

Zowel voor wat betreft het vakantiegeld van de arbeiders als het vakantiegeld van de bedienden aanvaardt de FOD Financiën niet dat de berekeningsgrondslag op forfaitaire wijze wordt uitgebreid.

Evenwel, indien de werkgever meent een voorziening te moeten aanleggen tot dekking van de geraamde meerkost (als gevolg van de gelijkstelling van de dagen van werkloosheid) van het vakantiegeld van de bedienden, kan die voorziening worden vrijgesteld als aan alle voorwaarden bedoeld in art. 48, WIB 92 (voorzieningen voor risico’s en kosten) is voldaan.

Als de uitbreiding van de berekeningsgrondslag van het percentage van 18,20 % voor de gelijkgestelde dagen van werkloosheid van bedienden (als gevolg van COVID-19) niet het voorwerp is van een forfaitaire raming, maar het resultaat is van een uitsluitend op gekende en vaststaande gegevens gebaseerde individuele berekening per bediende, dan vormt die uitbreiding volgens de FOD Financiën wel een zekere en vaststaande schuld op 31 december 2020 en dus ook een aftrekbare beroepskost in het jaar 2020 voor zover ook aan de andere voorwaarden van art. 49, WIB 92 is voldaan.

Raadpleeg dus uw boekhouder om na te gaan of het aanleggen van een voorziening of een uitbreiding van de berekeningsgrondslag van de aftrekbare beroepskost voor het vakantiegeld van de bedienden voor u interessant is.

Bron: Circulaire 2021/C/14 over de bedragen geboekt in balansen afgesloten op 31.12.2020 voor de uitbetaling van het vakantiegeld van het personeel in 2021.

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.