Grensarbeid en thuiswerken: sociale en fiscale toleranties

Auteur: Anne Ghysels - Peggy Criel (Legal Experts)
Leestijd: 2min
Publicatiedatum: 04/07/2022 - 11:26
Laatste update: 04/07/2022 - 11:32

Vanwege de COVID-19 maatregelen werken vele werknemers thuis. Bij sommige onder hen gebeurt dit over de grens. De tijdelijke fiscale toleranties voor deze grensarbeiders lopen af op 30 juni 2022. De sociale tolerantie daarentegen wordt verlengd tot 31 december 2022.

Sociale zekerheid

In geval van internationale tewerkstelling heeft het feit dat een werknemer een substantieel deel van zijn arbeid (25%) in de woonstaat verricht, gevolgen: hij moet in dat geval worden onderworpen aan het socialezekerheidsstelsel van zijn woonstaat.

Sinds 13 maart 2020 worden de periodes van telewerk die werknemers op Belgisch grondgebied presteren wegens het coronavirus, bij wijze van uitzondering, niet in aanmerking genomen voor de bepaling van de toepasselijke socialezekerheidswetgeving en hebben zij dus geen invloed op hun aansluiting bij de sociale zekerheid.

Deze maatregel gold al tot 30 juni 2022. Hij is nu opnieuw verlengd tot 31 december 2022.

Fiscaal

België heeft met zijn buurlanden overeenkomsten gesloten over de situatie van de grensarbeiders in de context van de COVID-19 gezondheidscrisis. De toepassingsperiodes van de overeenkomsten met Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk lopen allemaal af op 30 juni 2022.

Ter herinnering, in deze overeenkomsten wordt bepaald dat de thuiswerkdagen worden beschouwd als dagen gepresteerd in het land waar men normaal tewerkgesteld is. De bezoldigingen voor deze dagen thuiswerk worden bijgevolg ook in het normale werkland belast.

Vanaf 1 juli 2022 zijn opnieuw de regels uit de dubbelbelastingverdragen van toepassing. Bezoldigingen worden belast in de werkstaat, de plaats waar de werknemer effectief werkt, tenzij de zogenaamde 183-regel van toepassing is. In dat laatste geval worden de bezoldigingen belast in de woonstaat.

Wij helpen u verder

Hebt u vragen over de toepasselijke sociale of fiscale wetgeving, contacteer onze Legal Partners via globalmobility@partena.be of telefonisch op 02/549.30.20.

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.