Forfaitaire kantoorvergoeding: verhoogd bedrag in het derde kwartaal 2021

Auteur: Isabelle Caluwaerts (Legal Expert)
Leestijd: 2min
Publicatiedatum: 14/07/2021 - 13:34
Laatste update: 15/07/2021 - 15:15

Een werkgever kan, als terugbetaling van eigen kosten, een forfaitaire kantoorvergoeding toekennen aan werknemers die structureel en op regelmatige basis een substantieel deel van hun arbeidstijd aan thuiswerk doen.

Een korte herhaling van de principes

De forfaitaire kantoorvergoeding dekt alle kantoorkosten. Dat zijn alle kosten die courant gemaakt moeten worden om de beroepsactiviteit op een normale manier te kunnen uitoefenen.

De vergoeding kan toegekend worden aan werknemers die structureel en op regelmatige basis thuiswerken, d.w.z. het equivalent van één werkdag per week (b.v. één volledige werkdag per week, twee halve werkdagen per week of meerdere dagen van een paar uur die gepresteerd worden tijdens de normale arbeidstijd). De beoordeling hiervan gebeurt op maandbasis.

Welk bedrag?

De werkgever kan een forfaitaire kantoorvergoeding toekennen van maximum 129,48 euro per maand.

Dit maximumbedrag was al verhoogd tot 144,31 euro per maand voor april, mei en juni 2021.

De regering heeft beslist om het maximumbedrag van 129,48 euro per maand ook voor juli, augustus en september 2021 te verhogen tot een maximumbedrag van 144,31 euro per maand.

De forfaitaire kantoorvergoeding kan gecumuleerd worden met andere forfaitaire vergoedingen

Bovenop de forfaitaire kantoorvergoeding van 129,48 euro per maand (144,31 euro per maand in het tweede en derde kwartaal van 2021), mag de werkgever de volgende bijkomende forfaitaire vergoedingen toekennen:

- een vergoeding van maximaal 20 euro per maand voor het professioneel gebruik van een privé-internetaansluiting en -abonnement en

- een vergoeding van maximaal 20 euro per maand voor het professioneel gebruik van een privécomputer met randapparatuur of

- een vergoeding van maximaal 10 euro per maand (5 euro per item) voor het professioneel gebruik van een eigen tweede computerbeeldscherm, printer/scanner zonder privécomputer.

 

Hebt u juridische vragen over de tussenkomsten van werkgevers voor thuiswerk of de toepassing daarvan, neem dan zeker contact op met onze juristen via legalpartners@partena.be.

 

Bron: Circulaire 2021/C/62 over tussenkomsten van de werkgever voor thuiswerk, https://eservices.minfin.fgov.be/myminfin-web/pages/fisconet/document/e1e7cd6f-f897-4b17-b619-a2a13ff8e037, 1 juli 2021.

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.