Om een flexi-job te kunnen uitoefenen in bepaalde sectoren (bv. de horeca) moet een werknemer aan strikte voorwaarden voldoen.
Op 7 mei 2022 wordt een nieuwe voorwaarde van kracht.
Ter herinnering
Een flexi-job is een vorm van tewerkstelling waarbij een persoon die al minstens 4/5e bij één (of meerdere) werkgever(s) werkt, een bijkomende tewerkstelling kan uitoefenen bij een andere werkgever.
Een tewerkstelling in het kader van een flexi-job is mogelijk wanneer aan de volgende voorwaarden voldaan wordt:
- met uitzondering van gepensioneerden, moet de werknemer aantonen dat hij in het 3e kwartaal voorafgaand aan het kwartaal van de flexi-job minstens 4/5e van een voltijdse job bij één (of meerdere andere) werkgever(s) tewerkgesteld was;
- de werknemer mag niet op hetzelfde moment tewerkgesteld zijn onder een andere arbeidsovereenkomst voor een tewerkstelling van minimaal 4/5e van een voltijdse job bij de werkgever bij wie hij een flexi-job uitoefent;
- de werknemer mag zich niet in een periode bevinden gedekt door een verbrekingsvergoeding of ontslagcompensatievergoeding ten laste van de werkgever bij wie hij de flexi-job uitoefent;
- de werknemer mag zich niet in een opzeggingstermijn bevinden.
Nieuwe voorwaarde
Vanaf 7 mei 2022 is het verboden om een werknemer in het kader van een flexi-job tewerk te stellen via een uitzendkantoor bij dezelfde werkgever waarmee de werknemer door een arbeidsovereenkomst rechtstreeks verbonden is.
Met andere woorden, de werknemer kan niet tewerkgesteld worden met een arbeidsovereenkomst bij de gebruiker aan wie hij door een uitzendkantoor ter beschikking wordt gesteld om een flexi-job uit te oefenen.
Bron: wet van 1 april 2022 tot wijziging van de wet van 16 november 2015 houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken, B.S., 27 april 2022.