Discriminatieverbod: de lijst wordt langer

Auteur: Catherine Legardien (Legal Expert)
Leestijd: 2min
Publicatiedatum: 09/03/2020 - 10:09
Laatste update: 09/03/2020 - 10:10

De lijst van met het geslacht gepaard gaande criteria op basis waarvan de werkgever zijn werknemers niet mag discrimineren, werd gewijzigd.

De wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen verbiedt voortaan immers discriminatie op grond van met name vader- en meemoederschap.

Discriminatieverbod M/V: wat is er voorzien?

De wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen voorziet erin dat het onderscheid tussen werknemers op basis van het criterium geslacht (en met het geslacht gepaard gaande criteria) een vorm van discriminatie is indien dit niet kan worden gerechtvaardigd.

Een werknemer die meent het slachtoffer te zijn van discriminatie op grond van geslacht, kan een vordering instellen bij de arbeidsrechtbank op grond van feiten die aanleiding geven tot een vermoeden van discriminatie. De werkgever moet dan bewijzen dat er geen sprake was van discriminatie.

Een werkgever die aansprakelijk wordt gesteld voor discriminatie zal een vergoeding moeten betalen die overeenstemt met de werkelijk door de werknemer geleden schade of met een forfaitair bedrag dat (in de meeste gevallen) gelijk is aan 6 maanden loon.

Wat zijn de met het geslacht gepaard gaande criteria?

Tot nu toe zijn de met het geslacht gepaarde gaande criteria op basis waarvan de werkgever zijn werknemers niet mag discrimineren, de volgende:

  • zwangerschap
  • bevalling
  • moederschap
  • verandering van geslacht
  • genderidentiteit
  • genderexpressie.

Aan deze lijst moeten voortaan de volgende criteria worden toegevoegd:

  • vaderschap
  • meemoederschap
  • het geven van borstvoeding
  • adoptie
  • medisch begeleide voortplanting
  • sekse-kenmerken.

Deze nieuwe lijst van met het geslacht gepaard gaande criteria is van toepassing vanaf 9 maart 2020.

Bron: Wet van 4 februari 2020 tot wijziging van de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen wat het discriminatieverbod op vaderschap of meemoederschap betreft, B.S. 28.02.2020.

 

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.