De studentenovereenkomst ook voor studenten die alternerend leren!

Auteur: Catherine Legardien
Datum:

Sinds 1 juli 2017 kunnen studenten die in een opleidingssysteem van alternerend leren zitten onder bepaalde voorwaarden tewerkgesteld worden met een studentenovereenkomst.

Dat wordt bepaald door een ontwerp van Koninklijk Besluit dat binnenkort in het Belgisch Staatsblad zal verschijnen. In afwachting daarvan heeft minister van Werk Kris Peeters dit nieuws officieel bekendgemaakt op zijn website (http://krispeeters.be).

Concreet kunnen jongeren voortaan een tewerkstellingsovereenkomst voor studenten sluiten wanneer zij aan de volgende twee voorwaarden voldoen:

  • in een systeem van alternerend leren zitten dat bestaat uit, enerzijds, een theoretische opleiding in een onderwijs-/opleidingsinstelling en, anderzijds, een praktische opleiding op de werkplek, EN
  • geen werkloosheidsuitkering en ook geen inschakelingsuitkering genieten.

De nieuwe reglementering geldt voor alle systemen van alternerend leren in alle regio’s van het land.

Jongeren die in een systeem van alternerend leren zitten mogen echter alleen met een tewerkstellingsovereenkomst voor studenten worden tewerkgesteld:

  • wanneer zij geen onderwijs of opleiding moeten volgen of niet aanwezig moeten zijn op de werkplek EN
  • uitsluitend voor prestaties bij een andere werkgever dan diegene waarbij zij hun praktische opleiding volgen op de werkplek;

Voor meer informatie: http://krispeeters.be.

Bronnen: http://krispeeters.be; advies nr. 2.043 van de Nationale Arbeidsraad; http://www.werk.belgie.be.

Auteur: Catherine Legardien

14/07/2017