De stad Genk erkend als toeristisch centrum

Auteur: Laurence Philippe
Datum:

Het volledige grondgebied van de stad Genk wordt erkend als toeristisch centrum. Deze erkenning heeft gevolgen voor de tewerkstelling van werknemers op zondag.

In principe is het verboden om op zondag te werken. Maar onder bepaalde voorwaarden wordt dit in toeristische centra toch toegestaan.

Sinds de recente wetswijziging kunnen de kleinhandelszaken en kapperssalons gelegen in toeristische centra elke zondag werknemers tewerkstellen op basis van een beurtrol. Elke werknemer mag individueel maximaal 39 zondagen per kalenderjaar tewerkgesteld worden.

Het toeristisch centrum moet ‘officieel’ erkend worden door de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg op basis van een dossier en bewijsstukken waaruit het toeristisch karakter van de locatie blijkt. De erkenning wordt toegekend voor onbepaalde duur.

Dat is het geval voor de stad Genk. Die heeft haar toeristisch aanbod met name uitgebreid met de voormalige mijnsite C-mine en het fietspad door het water in Bokrijk. Time Magazine nam deze fietsbeleving op in de top 100 van spraakmakende bestemmingen in de wereld.

 

Bron: Ministerieel besluit van 15 maart 2019 tot erkenning van de stad Genk als toeristisch centrum in uitvoering van het koninklijk besluit van 9 mei 2007 betreffende de tewerkstelling op zondag in kleinhandelszaken en kapperssalons gevestigd in badplaatsen, luchtkuuroorden en toeristische centra, B.S., 27 maart 2019.