Coronavirus: soepele procedure werkloosheid tot 31 mei!

Auteur: Els Poelman (Legal Expert)
Datum:

De RVA meldt dat de soepele regels bij tijdelijke werkloosheid corona zullen verlengd worden tot 31 mei 2020, ingevolge een beslissing van de Minister van Werk.

Sinds 13 maart is de procedure tijdelijke werkloosheid wegens corona herleid tot een absoluut minimum. Het volstaat om voor werkloze werknemers de maandelijkse aangifte van de werkloosheidsdagen (ASR scenario 5) in te dienen met aanduiding van de werkloosheid als “overmacht” en motivatie corona.  De klassieke voorgaande stappen vervallen, met name de melding van de schorsing bij de RVA en de uitkeringsaanvraag per werknemer (ASR scenario 2).

De soepele procedure was oorspronkelijk gekoppeld aan de (opeenvolgende) periodes van lockdown, en was dus gegarandeerd tot 19 april. Dat zorgde voor onzekerheid bij veel ondernemingen, omdat ze hun normale activiteit na de lockdown slechts geleidelijk kunnen hervatten en dus langer beroep zullen doen op tijdelijke werkloosheid. De verlenging komt tegemoet aan deze bekommernis, althans tot 31 mei.

Bron: bericht website RVA. Nog geen reglementaire teksten beschikbaar.