Coronavirus: Culturele activiteitenpremie

Auteur: Jonas Verplanken (Legal Expert)
Leestijd: 4min
Publicatiedatum: 22/10/2020 - 13:10
Laatste update: 23/10/2020 - 09:22

Door de coronacrisis lag – en ligt - het culturele leven geruime tijd stil. De Vlaamse Regering wil nu publieke activiteiten in de Vlaamse culturele sector stimuleren, en dit voor de periode van 1 september 2020 tot 31 mei 2021. Ze lanceert daarom de culturele activiteitenpremie, die gebruikt kan worden om een publieke culturele activiteit te organiseren, uit te voeren of om hiervoor infrastructuur ter beschikking te stellen.

Ze keurt daarvoor het besluit goed dat een culturele activiteitenpremie regelt in het kader van het noodfonds. Het gaat om een forfaitaire subsidie die, afhankelijk van de effectief gemaakte kosten voor de culturele activiteit, 2.000 euro of een veelvoud kan bedragen, maar steeds met een maximum van 20.000 euro.       

Voor wie ?

De volgende doelgroepen komen in aanmerking om een culturele activiteitenpremie in het kader van het noodfonds aan te vragen:

  • structureel gesubsidieerde organisaties;
  • circusorganisaties;
  • kwetsbare kernspelers

Structureel gesubsidieerde organisatie: een organisatie die zich niet in ontbinding, vereffening of faillissement bevindt en in 2020 een meerjarige subsidie ontvangt ter ondersteuning van haar werking in het beleidsveld cultuur.

Kwetsbare kernspeler: rechtspersonen of eenmanszaken die voldoen aan de volgende voorwaarden:

a) ze hebben een actieve exploitatiezetel in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad overeenkomstig de KBO;

b) ze zijn op professionele basis betrokken bij het culturele gebeuren binnen de Vlaamse Gemeenschap dat binnen het beleidsveld cultuur valt, en ze zijn actief in de NACEBEL-codes 2008, vermeld in de bijlage bij dit besluit (NACE-codes);

c) ze bevinden zich niet in ontbinding, vereffening of faillissement.

Voorwaarden

De culturele activiteitenpremie wordt toegekend voor de organisatie of uitvoering van een culturele activiteit, of voor de terbeschikkingstelling van infrastructuur voor een culturele activiteit. De premie moet de gemaakte kosten dekken.

Om in aanmerking te komen voor de premie, moet jouw culturele activiteit voldoen aan volgende voorwaarden:

  • De activiteit vindt plaats tussen 1 september 2020 en 31 mei 2021 en in het Nederlandse taalgebied of het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad. De activiteit is afgebakend in tijd en ruimte en wordt publiek gecommuniceerd;
  • De activiteit is publiek toegankelijk;
  • De activiteit is omwille van publieksgerichtheid geïmpacteerd door de coronamaatregelen, die door de Nationale Veiligheidsraad genomen werden om de verspreiding van het coronavirus te beperken;
  • De activiteit wordt op een veilige manier georganiseerd volgens de geldende sectorprotocollen;
  • Voor de activiteit stel je ten minste twee cultuurwerkers tewerk ofwel binnen één van deze paritaire comités (PC 200, PC 227, PC 304, PC 329, PC 303) ofwel via een aannemingscontract voor zelfstandigen;
  • De cultuurwerkers worden correct en eerlijk vergoed. De vergoeding respecteert minstens de verschillende CAO’s van de specifieke paritaire comités. Zelfstandige cultuurwerkers krijgen ook een eerlijke vergoeding.

Bedrag

De culturele activiteitenpremie bedraagt 2.000 euro of een veelvoud ervan, met een maximum van 20.000 euro.

Per culturele activiteit kan maar één culturele activiteitenpremie worden toegekend. Een aanvrager kan voor verschillende culturele activiteiten een activiteitenpremie ontvangen. Het totaalbedrag aan activiteitenpremies per aanvrager is beperkt tot 20.000 euro.

Hoe aanvragen?

De culturele activiteitenpremies worden toegekend in volgorde van ontvangst van de aanvraag, binnen de perken van de beschikbare begrotingskredieten. De bevoegde overheidsdienst zal hiervoor een webtoepassing ter beschikking stellen.

Een aanvrager kan een aanvraag indienen tot de beschikbare begrotingskredieten zijn opgebruikt, en uiterlijk tot en met 31 mei 2021.

Opgelet!

De bepalingen zoals ze worden beschreven in deze infoflash zijn tot op vandaag nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Bron :

 

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.