Brexit: hulpmiddelen voor zelfstandigen en KMO’s

Datum:

De debatten over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, met of zonder akkoord, zijn nog steeds aan de gang. Denkt u impact te ondervinden van de Brexit? Dan raden wij u aan niet te wachten om u hier op voor te bereiden!

Hoe?

De federale regering heeft een nuttige tool online ontwikkeld, de Brexit Impact Scan. Met deze tool kunt u zich informeren over de gevolgen voor uw bedrijf op vlak van import, export, contracten, intellectuele eigendom, personeelsbeleid, enz….  Wij raden u aan om deze tool te gebruiken.

Nuttige websites

Onderstaande overheidswebsites bevatten tevens informatie over de impact van een eventuele Brexit:

Vergeet uw EORI-nummer niet!

Wanneer het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, heeft u een EORI-nummer nodig om handel met hen te drijven. Zonder dit nummer kunt u geen douaneaangiften opmaken en kan de douane uw goederen blokkeren.

De reden hiervoor is dat het Verenigd Koninkrijk na de Brexit een zogenaamd ‘derde land’ wordt. Hierdoor worden import en export opnieuw onderworpen aan douaneformaliteiten.

Neem contact op met uw ondernemingsloket indien u nog geen EORI-nummer heeft. Zij kunnen u helpen bij de aanvraag bij de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen.