Beschikbare marge voor de evolutie van de lonen = 0,4% - Wat is de impact op het loon?

Auteur: Brigitte Dendooven - Leen Lafourt (Legal Experts)
Leestijd: 2min
Publicatiedatum: 11/08/2021 - 10:40
Laatste update: 12/08/2021 - 08:43

De loonnorm voor 2021-2022 werd officieel vastgelegd op 0,4% door het Koninklijk Besluit van 9 augustus 2021. Ter herinnering: deze marge bedroeg 0,8% voor 2019-2020.

Interprofessioneel akkoord – Koninklijk Besluit van 9 augustus 2021

De loonnorm bepaalt hoeveel de loonkost mag stijgen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022.

Belangrijk om weten is dat deze marge een maximale (absolute) marge is voor de loonkostenontwikkeling. De sociale partners kunnen naar aanleiding van hun onderhandelingen dus niet beslissen om een hoger percentage toe te passen. Zij kunnen alleen de 0,4% bevestigen of eventueel een lager percentage toekennen (al is dat laatste onwaarschijnlijk).

Opmerking

Baremaverhogingen op basis van anciënniteit, normale bevorderingen of individuele categorieveranderingen waarop uw werknemers recht hebben en de gegarandeerde indexverhogingen kunnen nog bovenop de loonnorm komen. De ‘coronapremie’ kan ook bovenop de loonnorm worden toegekend.

Dat geldt ook voor andere voordelen (bv. de toekenning van een innovatiepremie). Zoekt u concrete begeleiding en advies? Neem contact op met Partena Professional via legalpartners@partena.be.

Sectoronderhandelingen

De norm van 0,4% vormt het kader voor de onderhandelingen over de sectorale akkoorden. Om de twee jaar sluiten de sociale partners (werknemers- en werkgeversvertegenwoordigers) van elk paritair comité immers hun sectorakkoord af waarin ze de loonnorm verder invullen. Zodra de sector zijn sectorakkoorden gesloten heeft, zullen wij u hierover uiteraard informeren via onze sectorale informatie: klik daarvoor hier.

Op ondernemingsvlak

Ga nog niet zelf aan de slag gaat met deze 0,4 %, maar wacht best de resultaten van de onderhandelingen in uw sector af. 

Nu al loonsverhogingen of andere voordelen toekennen zou immers tot gevolg kunnen hebben dat u ook de voordelen van de sector zult moeten toekennen. Bovendien riskeert u ook nog een sanctie indien u in dit geval de loonnorm overschrijdt. 

 

Bron: Koninklijk Besluit van 30 juli 2021 tot uitvoering van de artikelen 7, § 1, van de wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen, B.S. 9 augustus 2021.  

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.