Belgische en Luxemburgse grensarbeiders: tot 34 dagen thuiswerken zonder fiscale gevolgen vanaf 2022

Auteur: Peggy Criel (Legal Expert)
Leestijd: 2min
Publicatiedatum: 09/09/2021 - 11:14
Laatste update: 09/09/2021 - 11:16

Sinds de coronacrisis raakt thuiswerk meer en meer ingeburgerd in onze arbeidscultuur. Belgen en Luxemburgers die over de grens zijn tewerkgesteld, zullen daarom vanaf 2022 34 in plaats van 24 dagen mogen thuiswerken zonder fiscale gevolgen.

Tolerantieregel

Een inwoner van België die een dienstbetrekking uitoefent in Luxemburg voor een Luxemburgse werkgever, is in principe in Luxemburg belastbaar op de inkomsten die hij krijgt voor die dienstbetrekking. Werkt de werknemer thuis in België, dan zullen de bezoldigingen verkregen voor deze dagen in België belastbaar zijn. Eenzelfde regel is van toepassing op een Luxemburgse inwoner die een dienstbetrekking uitoefent in België voor een Belgische werkgever.

Op deze algemene regel bestaat een tolerantie. Belgische of Luxemburgse grensarbeiders die hun activiteit gedurende maximaal 24 dagen buiten hun gebruikelijke werkstaat uitoefenen blijven toch belastbaar in hun gebruikelijke werkstaat. Zo zijn de bezoldigingen van een Belgische inwoner die gewoonlijk werkt in Luxemburg en die gedurende maximum 24 dagen per jaar fysiek aanwezig is in België om er een activiteit uit te oefenen, toch volledig belastbaar in Luxemburg.

Uitbreiding van het aantal dagen vanaf 2022

Aangezien thuiswerk meer en meer ingeburgerd is in onze arbeidscultuur wordt de tolerantieregel van 24 dagen uitgebreid tot 34 dagen vanaf 1 januari 2022. Dit betekent dat een Belgische inwoner vanaf 2022 zijn werk gedurende 34 dagen kan verrichten buiten Luxemburg, de staat waar hij dat gewoonlijk doet, zonder fiscale gevolgen. De inkomsten verkregen voor deze dagen blijven immers belastbaar in Luxemburg.

Wij helpen u verder

Hebt u vragen over de overeenkomst gesloten tussen België en Luxemburg, contacteer onze Legal Partners via globalmobility@partena.be of telefonisch op 02/549.30.20.

 

Bron: Avenant van 31 augustus 2021 bij de Overeenkomst tussen het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg tot het vermijden van dubbele belasting en tot regeling van sommige andere aangelegenheden inzake belastingen naar het inkomsten en naar het vermogen, en het desbetreffende slotprotocol, ondertekend te Luxemburg op 17 september 1970 zoals gewijzigd door de avenanten van 11 december 2002, van 16 juli 2009 en van 5 december 2017.

 

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.