Vanaf 1 september 2022 treden een aantal wijzigingen in werking met betrekking tot het systeem van alternerend leren in Vlaanderen. Een overzicht.
Duale opleidingen volwassenenonderwijs
Vanaf 1 september 2022 kunnen ook cursisten in het volwassenenonderwijs een duale opleiding volgen in het CVO (centrum voor volwassenenonderwijs). Dit kan via een ‘overeenkomst van duale opleiding’ (minder dan 20u/week) of een ‘overeenkomst van duale opleiding conform het statuut leerling’ (meer dan 20u/week).
Uitzonderlijk kan ook een deeltijdse arbeidsovereenkomst worden gesloten[1]. Ook kan een werkende cursist in de eigen onderneming de werkplekcomponent van de duale opleiding uitoefenen. In dit geval is er geen leervergoeding, aangezien de cursist al een loon ontvangt.
De leervergoeding bedraagt minimaal 0,21% van het GGMMI.
Voor meer informatie hier over verwijzen we naar de website van de Vlaamse overheid.
Wijzigingen duaal leren vanaf 1 september 2022
1. Interregionale en internationale mobiliteit
Vlaamse leerlingen hadden reeds de mogelijkheid om de werkplekcomponent van hun alternerende opleiding uit te voeren bij een onderneming die gevestigd is buiten de Vlaamse Gemeenschap.
Nu voorziet de Vlaamse Regering ook de mogelijkheid voor leerlingen die ingeschreven zijn bij een onderwijs- of opleidingsinstelling, gevestigd in de Franse of Duitstalige Gemeenschap of in het buitenland om met een Vlaamse onderneming een alternerende overeenkomst te sluiten. De Vlaamse onderneming moet nog steeds erkend zijn overeenkomstig de Vlaamse regelgeving inzake alternerende opleidingen en de Vlaamse overeenkomsten gebruiken.
2. Vakantieregeling in periodes van collectieve sluiting
Sommige ondernemingen maken gebruik van een collectieve sluiting wegens jaarlijkse vakantie. Meestal is dit tijdens een schoolvakantie[2] maar een collectieve sluiting kan zich ook voordoen tijdens de lesweken. In dat laatste geval kan de leerling niet worden opgeleid in de onderneming maar kan hij ook geen betaalde vakantiedagen opnemen. Deze wijziging vanaf 1 september 2022 zorgt ervoor dat de leerling in dat geval toch betaalde vakantiedagen kan opnemen buiten de schoolvakanties[3].
Als de leerling onvoldoende opgebouwde betaalde vakantiedagen heeft om alle dagen van de collectieve sluiting te overbruggen kan voor deze of de resterende dagen tijdelijke werkloosheid wegens collectieve sluiting worden aangevraagd.
3. Uitzonderingen op de leervergoeding
De onderneming moet een leervergoeding betalen zowel voor de lescomponent als voor de werkplekcomponent. Ook in periodes van schorsing van de uitvoering van de overeenkomst is de leervergoeding verschuldigd. Enkel voor bepaalde periodes van arbeidsongeschiktheid bestaat een uitzondering.
Vanaf 1 september 2022 worden enkele uitzonderingen toegevoegd: De onderneming moet geen leervergoeding betalen:
- tijdens het facultatief gedeelte van het pre- en postnataal verlof als de leerling de lescomponent volgt maar niet de werkplekcomponent;
- bij profylactisch verlof van de leerling tijdens de werkplekcomponent;
- bij tijdelijke gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid waarbij de leerling niet geschikt is om de werkplekcomponent uit te voeren maar wel de lescomponenten na eventuele uitputting van de gewaarborgde leervergoeding.
4. Arbeidsduur SAO
Vanaf 1 september wordt de stageovereenkomst alternerende opleiding niet langer beschouwd als een voltijdse overeenkomst. De stageovereenkomst moet gesloten worden voor minstens 28 uur per week en voor maximaal de gemiddelde wekelijkse voltijdse arbeidsduur in de onderneming.
Meer informatie
Bronnen:
- https://www.vlaanderen.be/lerenden-uit-het-onderwijs-opleiden-op-de-werkplek/overeenkomsten
- Besluit van de Vlaamse Regering van 17 juni 2022 houdende uitvoering van het decreet van 25 maart 2022 tot regeling van bepaalde aspecten van duale opleidingen in het volwassenenonderwijs.
- Decreet Vlaamse Regering van 10 juni 2022 tot wijziging van de regelgeving over duaal leren, de aanloopfase en het stelsel van leren en werken, BS 13 juli 2022.
[1] Voor de arbeidsovereenkomst wordt uiteraard een loon betaald, geen leervergoeding.
[2] leerlingen in alternerend leren volgen sinds 1 september 2019 de schoolvakantieregeling. Onder bepaalde voorwaarden kan daarvan worden afgeweken. In dat geval moeten de opleidingsdagen in een schoolvakantie worden gerecupereerd tijdens de lesweken op dagen dat de leerling zou worden opgeleid in de onderneming. De schoolvakanties zijn onbetaald. De leerlingen verbonden door een overeenkomst van alternerende opleiding bouwen ook betaalde vakantiedagen op en moeten die opnemen tijdens de schoolvakanties zodat hun vakantiedagen beperkt blijven tot de schoolvakantiedagen.
[3] De leerling is wel verplicht eerst de eventuele recuperatiedagen waarop hij recht heeft uit te putten.