Verbod om werk uit te besteden aan derden tijdens de periode van economische werkloosheid ingevolge een gebrek aan werk wegens economische redenen: nieuwigheden

Auteur: Catherine Mairy
Leestijd: 2min
Publicatiedatum: 14/02/2018 - 13:00
Laatste update: 10/05/2019 - 09:22

De wet van 15 januari 2018 houdende diverse bepalingen inzake werk bepaalt dat de reden voor het gebrek aan werk die de tijdelijke werkloosheid rechtvaardigt los moet staan van de wil van de werkgever.

Verbintenis van de werkgever

Het is de werkgever verboden een beroep te doen op tijdelijke werkloosheid ingevolge een gebrek aan werk wegens economische redenen omwille van redenen die afhankelijk zijn van zijn wil.

Dit is onder meer het geval wanneer de werkgever het werk, dat normaal had moeten worden verricht door de werknemers tijdens de duur van de schorsing van de uitvoering van hun arbeidsovereenkomst omwille van een gebrek aan werk wegens economische redenen, uitbesteedt aan derden.

Vermelding van de verbintenis van de werkgever

De betekening aan de werknemers en de mededeling aan de RVA van de voorziene tijdelijke werkloosheid moet eveneens melding maken van de verbintenis van de werkgever om de bepalingen na te leven van het artikel 30quinquies, lid 2 van de arbeidsovereenkomstenwet van 3 juli 1978 die dit verbod regelen.

Sanctie bij niet-naleving van de verbintenis

Indien de werkgever de verbintenis niet naleeft, moet hij het normale loon aan de werknemer betalen voor de dagen waarop hij het werk - dat gewoonlijk door deze werknemer wordt uitgevoerd - aan derden heeft uitbesteed.

Inwerkingtreding

De hogervermelde bepalingen treden in werking op 15 februari 2018.

Bron: wet van 15 januari 2018 houdende diverse bepalingen inzake werk, B.S. 5 februari 2018.

Auteur: Catherine Mairy

14/02/2018

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.