Speed pedelec: de RSZ volgt de fiscus

Auteur: Anne Ghysels
Leestijd: 2min
Publicatiedatum: 27/12/2017 - 13:00
Laatste update: 10/05/2019 - 09:22

In onze infoflash van 16 november 2017 lieten we u al weten dat de notie ‘fiets’ wordt uitgebreid naar de speed pedelecs. We hadden het ook over de gevolgen die dit met zich meebrengt.

De sociale reglementering volgt op die manier de fiscale reglementering, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2017.

Elk rijwiel, elektrisch aangedreven gemotoriseerd rijwiel of elektrisch aangedreven speed pedelec wordt nu beschouwd als ‘fiets’.

Deze nieuwe definitie van het begrip ‘fiets’ heeft vanaf 1 januari 2017 tot gevolg dat:

  • de fietsvergoeding die wordt toegekend aan een werknemer die zijn woon-werkverplaatsingen met een speed pedelec zoals hierboven gedefinieerd maakt, voortaan vrijgesteld zal zijn van RSZ-bijdragen ten belope van € 0,23/km;
  • de terbeschikkingstelling door de werkgever aan zijn werknemer van een speed pedelec zoals hiervoor gedefinieerd, een voordeel vormt dat is vrijgesteld van RSZ-bijdragen. Deze vrijstelling geldt zowel voor het privégebruik als voor het professioneel gebruik van de speed pedelec. De speed pedelec moet wel effectief voor de woon-werkverplaatsingen worden gebruikt.

Deze informatie is nog niet officieel. We wachten nog op de publicatie van de wettekst in het Belgisch Staatsblad.  

Bronnen:

  • ontwerp van Koninklijk Besluit tot wijziging van artikel 19, § 2 van het Koninklijk Besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders
  • infoflash van 16 november 2017
  • tussentijdse instructies K4/2017 RSZ www.socialsecurity.be

Auteur: Anne Ghysels

27/12/2017

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.