1. Vermindering van uw sociale bijdragen
Zijn uw huidige inkomsten lager dan de voorlopige berekeningsbasis van uw sociale bijdragen voor 2020? In dat geval kunt u een vermindering van sociale bijdragen aanvragen. U moet kunnen aantonen dat u lijdt onder de gevolgen van het Coronavirus en dat uw geschatte beroepsinkomsten lager zijn dan één van de wettelijke drempels.
Deze maatregel heeft betrekking op alle categorieën van zelfstandigen (hoofdberoep, bijberoep, gepensioneerd,...).
2. Vrijstelling van sociale bijdragen
Ingevolge de impact van de crisis van de coronavirus, werden verschillende maatregelen genomen betreffende de aanvragen van vrijstelling van de sociale bijdragen :
- Een vereenvoudigd aanvraagformulier is beschikbaar wanneer u een aanvraag voor vrijstelling indient voor de voorlopige bijdragen van de 4 kwartalen van 2020 en voor de regularisatiebijdragen van 2018 die vervallen in 2020, ook voor de bijdragen waarvoor eventueel al een aanvraag tot uitstel werd ingediend.
- Het bovenvermelde aanvraagformulier kan uitzonderlijk ook ingediend worden via brief of mail aan het fonds.
- Ten uitzonderlijke titel en tijdelijk moeten de starters niet onderworpen geweest zijn gedurende ten minste 4 opeenvolgende en verlopen burgerlijke kwartalen alvorens een geldige en ontvankelijke aanvraag om vrijstelling (in het kader van de crisis van de coronavirus) te mogen indienen. De nieuwe zelfstandigen (starters) hebben dus de mogelijkheid om “onmiddellijk” een aanvraag om vrijstelling, zoals hiervoor hernomen, in te dienen.
Indien u ook vrijstelling wil aanvragen voor andere kwartalen of voor regularisatiebijdragen met betrekking tot andere jaren, moet u een aanvraag indienen volgens de normale procedure. Dit geldt ook indien u intussen gestopt bent met uw zelfstandige activiteit.
Opgelet ! De vrijgestelde kwartalen worden niet in aanmerking genomen voor de opbouw van pensioenrechten, maar kunnen binnen de 5 jaar geregulariseerd worden met het oog op het behoud van de pensioenrechten.
U mag deze vrijstelling aanvragen :
Deze maatregel is van toepassing voor:
- De zelfstandigen en helpers in hoofdberoep
- De primostarters
- De meewerkende echtgenoten maxi-statuut
- De actief gepensioneerden
- De student-zelfstandigen en voor zelfstandigen die genieten van artikel 37, voor zover zij, op basis van hun referentie-inkomen van N-3, voorlopige bijdragen verschuldigd zijn die minstens gelijk zijn aan de minimumbijdragen van een zelfstandige in hoofdberoep
3. Overbruggingsrecht
Het overbruggingsrecht (gedwongen onderbreking) binnen het kader van deze tijdelijke crisismaatregelen kan toegekend worden voor de volgende maanden.
Voor de toepassing van deze maatregelen wordt een onderscheid gemaakt tussen twee types activiteiten:
- Zelfstandigen van wie de activiteit wordt gelimiteerd of verboden binnen het kader van de dringende gezondheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19 hebben automatisch recht op de financiële overbruggingsvergoeding. Voor deze sectoren heeft het weinig belang of deze onderbreking al dan niet volledig is. Voor deze zelfstandigen is geen enkele minimumduur van de onderbreking vereist.
- Zelfstandigen die minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen in elk van deze maanden worden gedwongen om hun activiteit te onderbreken, hebben recht op de financiële vergoeding voor de maanden maart, april en mei 2020. De onderbreking moet hier wel volledig zijn.
Wie kan genieten van het overbruggingsrecht en van welk bedrag?
De volgende categorieën van zelfstandigen hebben recht op de volledige maandelijkse financiële vergoeding:
- Zelfstandigen in hoofdberoep
- Meewerkende partners met maxistatuut
- Zelfstandigen in bijberoep, student-zelfstandigen, zelfstandigen die genieten van de toepassing van art.37 en zelfstandigen die de wettelijke pensioenleeftijd hebben bereikt (en geen pensioen ontvangen) en die, op basis van hun referentie-inkomen in N-3, wettelijk voorlopige bijdragen verschuldigd zijn die minstens gelijkwaardig zijn aan de minimumbijdragen van een zelfstandige in hoofdberoep (= bijdrage van 717,18 euro per kwartaal, zonder beheerskosten).
De maandelijkse financiële vergoeding bedraagt 1.291,69 euro (zonder gezinslast) of 1.614,10 euro (met gezinslast).
De volgende categorieën van zelfstandigen hebben recht op een gedeeltelijke maandelijkse financiële vergoeding:
- Zelfstandigen in bijberoep en student-zelfstandigen, van wie de wettelijk verschuldigde voorlopige bijdragen worden berekend op een referentie-inkomen van N-3 tussen 6.996,89 en 13.993,77 euro;
- Zelfstandigen die genieten van de toepassing van art. 37, van wie de wettelijk verschuldigde voorlopige bijdragen worden berekend op een referentie-inkomen van N-3 tussen 6.996,89 en 7.330,52 euro;
- Actieve gepensioneerde zelfstandigen van wie de wettelijk verschuldigde voorlopige bijdragen worden berekend op basis van een referentie-inkomen van N-3 dat hoger is dan 6.996,89 euro.
De maandelijkse financiële vergoeding bedraagt 645,85 euro (zonder gezinslast) of 807,05 euro (met gezinslast).
Opgelet: Indien de som van uw vervangingsinkomen en de financiële overbruggingsvergoeding hoger is dan 1.614,10 euro, zal het maandelijks bedrag van de financiële overbruggingsvergoeding verminderd worden tot dit bedrag.
Voorbeeld: Indien u een werkloosheidsuitkering ontvangt van 1.100 euro, heeft u recht op een overbruggingsvergoeding van maximum 514,10 euro.
Specifieke voorwaarden voor de maand mei
Indien u van het overbruggingsrecht heeft genoten voor de maanden maart en/of april, worden volgende modaliteiten voorzien voor de maand mei:
- Voor alle klanten die verplicht zijn om hun zelfstandige activiteit te onderbreken door de sluitingsmaatregelen die de regering heeft genomen, wordt de maatregel stilzwijgend verlengd voor de maand mei.
- Voor zelfstandigen die hun zelfstandige activiteit vrijwillig onderbreken, wordt de maatregel ook stilzwijgend vernieuwd voor de maand mei. Maar opgelet! Indien u in dit geval bent, moet u ons zo snel mogelijk informeren indien u uw zelfstandige activiteit in de maand mei niet minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen onderbreekt!
Specifieke voorwaarden voor de maand juni
Indien u verplicht bent om in juni uw zelfstandige activiteit te onderbreken door de coronacrisis, kan u voor deze periode genieten van de tijdelijke crisismaatregel van overbruggingsrecht.
Hoe doet u dit ? U moet in elk geval een nieuwe aanvraag indienen :
Indien u verplicht bent om uw zelfstandige activiteit te onderbreken door de sluitingsmaatregelen die de regering heeft genomen, moet u op het formulier enkel vermelden dat uw sector behoort tot de sectoren die getroffen zijn door de sluitingsmaatregelen.
Indien u uw activiteit vrijwillig onderbreekt, moet u vermelden dat uw situatie niet gewijzigd is ten opzichte van de vorige maanden en dat u uw activiteit in juni ook minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen zult onderbreken om dezelfde redenen als in maart, april en mei.
Aangepaste verlenging van de crisismaatregel voor de maanden juli en augustus
De tijdelijke crisismaatregel van het overbruggingsrecht wordt verlengd voor de maanden juli en augustus, voor alle zelfstandigen die niet in staat zijn om hun activiteit opnieuw te starten.
- Ofwel valt uw zelfstandige activiteit onder één van de sectoren die nog uitdrukkelijk worden beoogd door de sluitingsmaatregelen die de regering heeft opgelegd (luik « verplichte onderbreking »), ofwel hangt uw activiteit af van één van deze sectoren en bent u nog steeds verplicht om te onderbreken. In dat geval kan u van de tijdelijke crisismaatregel van het overbruggingsrecht genieten voor de maanden juli en/of augustus 2020.
-Ofwel werd uw zelfstandige activiteit niet expliciet beoogd door de sluitingsmaatregelen, maar bent u toch gedwongen om uw activiteit gedurende minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen volledig te onderbreken (luik « vrijwillige onderbreking »). In dat geval kan u in juli en/of augustus 2020 nog de tijdelijke crisismaatregel van het overbruggingsrecht inroepen en moet u met objectieve elementen aantonen dat er een duidelijk oorzakelijk verband is tussen de onderbreking en COVID-19 (bijvoorbeeld een verlieslatende activiteit waardoor het inkomen laag is, een quarantaine, een heel trage heropstart van de activiteit, …). Opgelet ! Dit luik van de tijdelijke maatregel eindigt op 31 augustus 2020.
Verlenging van het luik « verplichte onderbreking » van de tijdelijke crisismaatregel van het overbruggingsrecht voor de maanden september tot december
Deze verlenging is bestemd voor zelfstandigen van wie de zelfstandige activiteit onderbroken of beperkt is wegens de maatregelen die genomen werden door de Nationale Veiligheidsraad of voor zelfstandigen van wie de activiteit afhangt van deze sectoren en waarvoor zij nog steeds gedwongen zijn om deze te onderbreken, ongeacht de duur van de verplichte onderbreking.
In dit stadium blijven de toekenningsvoorwaarden ongewijzigd.
Om nog meer te weten, consulteer onze tekst die in real time wordt bijgewerkt.
Verdubbeling van de financiële uitkering in het kader van de tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht (luik gedwongen onderbreking) voor de maanden oktober tot december 2020
Wie komt in aanmerking?
- zelfstandigen, helpers en meewerkende echtgenoten die gedwongen worden hun zelfstandige activiteiten volledig of gedeeltelijk te onderbreken, op voorwaarde dat hun activiteiten rechtstreeks behoren tot de activiteiten zoals bedoeld in het ministerieel besluit van 18 oktober 2020 en door elk ander daaropvolgend ministerieel besluit.
- zelfstandigen, helpers en meewerkende echtgenoten wiens activiteiten afhankelijk zijn van de activiteiten rechtstreeks bedoeld door het ministerieel besluit van 18 oktober 2020 en elk ander daaropvolgend ministerieel besluit én die hun activiteiten volledig onderbreken tijdens de periode van gedwongen onderbreking bedoeld in voormeld ministerieel besluit (in principe 4 weken vanaf 19 oktober 2020). Opgelet: Zelfstandigen die hun zelfstandige activiteit maar gedeeltelijk onderbreken, komen alleen in aanmerking voor het bedrag van de enkele uitkering.
De verdubbeling geldt ook voor de zelfstandigen in bijberoep en de actief gepensioneerde zelfstandigen.
Om nog meer te weten, consulteer onze tekst die in real time wordt bijgewerkt.
4. Overbruggingsrecht ter ondersteuning van de heropstart (relance-uitkering)
De regering voorziet een maatregel vanaf juni 2020 om zelfstandigen te steunen die hun activiteiten heropstarten na een tijdelijke onderbreking als gevolg van het verbod of de beperkingen binnen het kader van COVID-19.
Indien uw zelfstandige activiteit op 3 mei 2020 nog verboden of beperkt was door de sluitingsmaatregelen, opgelegd door de regering, maar deze opnieuw de volledige kalendermaand kan uitgeoefend worden, zonder andere beperkingen dan deze die gelinkt zijn aan social distancing (bijvoorbeeld kappers, non-food handelszaken, …), kan u aanspraak maken op deze vergoeding ter ondersteuning van de heropstart, voor zover u kan aantonen dat uw activiteit voor het kwartaal dat voorafgaat aan de maand waarop de aanvraag van toepassing is, een daling kende met minstens 10% van de omzet of van de bestellingen, ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2019. Voor de maand juni 2020 moet u een daling aantonen van minstens 10% van uw omzet of van uw bestellingen, ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019.
Wil u hierover meer weten, consulteer ons artikel hierover, dat in real time wordt aangepast
5. Klassiek overbruggingsrecht - derde pijler
Indien u niet of niet meer gedekt bent door de hierboven genoemde tijdelijke crisismaatregelen, kan u eventueel een beroep doen op het klassieke overbruggingsrecht (derde pijler – gebeurtenis met een economische impact).
Wanneer kan u hierop een beroep doen?
- Sedert 1 september 2020, indien u in quarantaine bent maar wel kan werken, of indien u moet zorgen voor uw kinderen door een quarantaine van de klas of de sluiting van de school of het kinderdagverblijf. U moet uw zelfstandige activiteit minstens 7 opeenvolgende kalenderdagen volledig onderbreken.
Voor meer informatie hierover, consulteer ons artikel hierover
- U bent verplicht om uw zelfstandige activiteit volledig te onderbreken omwille van andere redenen, die gelinkt zijn aan de coronacrisis (en die niet gedekt zijn door de hierboven vermelde situaties). In dat geval kan u ook een beroep doen op de derde pijler van het klassieke overbruggingsrecht, voor zover u aan alle wettelijke voorwaarden voldoet. U moet wel duidelijk kunnen aantonen dat er een rechtstreeks oorzakelijk verband is tussen de coronacrisis enerzijds en de onderbreking van uw zelfstandige activiteit, anderzijds. U kan dit doen door een bewijs te leveren van de afname van uw omzetcijfer of van de vermindering van uw bestellingen/opdrachten, enz. Een gewone verklaring op eer is niet voldoende.
Klik hier om het aanvraagformulier te downloaden en uw aanvraag in te dienen
Opgelet! Indien u uw zelfstandige activiteit van thuis uit kan organiseren, is het niet mogelijk om te genieten van het overbruggingsrecht.
6. Tijdelijke ouderschapsuitkering voor zelfstandigen
Wie kan hiervan genieten? Zelfstandigen die opnieuw starten en hun activiteiten verderzetten, maar die hun activiteit verminderen om voor hun kinderen te zorgen (van mei tot september 2020). Dit geldt voor kinderen die jonger zijn dan 12 jaar of kinderen met een beperking.
Wat zijn de bedragen?
Van 1 mei tot en met 30 juni 2020:
- Basisbedrag: 532,24 euro per kalendermaand.
- Voor eenoudergezinnen: 875 euro per kalendermaand.
Van 1 juli tot en met 30 september 2020:
- Basisbedrag: 532,24 euro per kalendermaand.
- Voor een kind met een beperking: 638,69 euro per kalendermaand.
- Voor eenoudergezinnen: 1.050 euro per kalendermaand.
De tijdelijke ouderschapsuitkering is NIET cumuleerbaar met het overbruggingsrecht!
Hoe en wanneer moet de aanvraag ingediend worden?
De aanvraag voor de maanden mei en/of juni moet ten laatste ingediend worden op 30 september 2020.
De aanvraag voor de maanden juli, augustus en/of september moet ten laatste ingediend worden op 31 december 2020.
Om nog meer te weten, consulteer onze tekst die in real time wordt bijgewerkt.
Wat moet er gebeuren indien u de tijdelijke ouderschapsuitkering heeft aangevraagd en/of verkregen, terwijl u ook aanspraak kan maken op de tijdelijke crisismaatregelen van het overbruggingsrecht binnen het kader van de coronacrisis ?
Indien u deze ouderschapsuitkering heeft aangevraagd en/of verkregen in de maanden mei tot september, heeft u nog de mogelijkheid om uw aanvraag te wijzigen zodat u kan genieten van de tijdelijke crisismaatregelen van het overbruggingsrecht of van het overbruggingsrecht ter ondersteuning van de herstart, en dit enkel voor de maanden waarin u de tijdelijke ouderschapsuitkering binnen de wettelijke termijn heeft gevraagd of verkregen en voor zover u voldoet aan de vereiste wettelijke voorwaarden (bijvoorbeeld voor het overbruggingsrecht ter ondersteuning van de herstart: actief zijn in een sector waar de activiteiten moesten onderbroken worden door de regeringsmaatregelen tot 3 mei en een omzetverlies van 10% kunnen aantonen).
Hiervoor moet u uiterlijk tegen 15 maart 2021 een nieuwe aanvraag indienen via onze onlineformulieren.
Klik hier om deze te consulteren