Coöperatieve vennootschap (cv) oprichten

Een coöperatieve (cv) vennootschap oprichten

Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen in werking. Een van de belangrijkste gevolgen van deze hervormingen is de vermindering van het aantal vennootschapsvormen. Sinds 1 mei 2019 zijn er vier basis vennootschapsvormen, waarvan de coöperatieve vennootschap er één is. Wij vertellen u alles over de coöperatieve vennootschap. 

Wat is een coöperatieve vennootschap precies? 

Het belangrijkste doel van een cv is het behalen van een gemeenschappelijk, maatschappelijk doel via bepaalde economische en sociale activiteiten. De nadruk ligt dus niet op het behalen van zo veel mogelijke winst. 

Uw bestaande vennootschap omvormen tot een cv

De coöperatieve vennootschap vervangt twee vennootschapsvormen: 

Een sociale, coöperatieve insteek is een absolute vereiste voor de nieuwe cv. In het verleden werd hier minder op gecontroleerd, maar sinds 1 mei 2019 wordt hier streng op toegezien. In de praktijk zullen de meeste cvba’s omgevormd worden tot een besloten vennootschap (bv), terwijl de meeste cvoa’s omgevormd worden tot een cv. 

Voor bestaande vennootschappen en verenigingen is het nieuwe vennootschapswetboek van toepassing sinds 1 januari 2020. Vanaf die datum hebben zij vier jaar om hun statuten te wijzigen of om hun vennootschap om te vormen.

Een cv: de voordelen

De belangrijkste voordelen van een cv zijn de volgende: 

  • Vennoten kunnen eenvoudig de vennootschap verlaten of juist toetreden. 

  • Er is geen startkapitaal nodig. 

  • Elke vennoot is enkel aansprakelijk voor zijn/haar inbreng. 

  • Aandelen kunnen vrij overgedragen worden tussen de vennoten. 

Hieronder gaan we dieper in op alle voordelen en voorwaarden van een cv

Minimum aantal oprichters voor een cv

Wilt u een cv oprichten? Dan zijn daarvoor minimaal drie mensen nodig. Na oprichting, kunnen vennoten relatief eenvoudig de cv verlaten, de statuten hoeven hier niet voor aangepast te worden. Nieuwe vennoten kunnen eenvoudig toetreden tot de cv door in te schrijven op nieuwe aandelen. 

Het aantal vennoten in een cv is variabel, maar het minimum aantal vennoten moet wel altijd drie blijven. 

Coöperatieve vennootschap: startkapitaal 

Om deze nieuwe vorm van de coöperatieve vennootschap op te richten heeft u geen startkapitaal nodig. Elke oprichter moet iets inbrengen, maar dit kan ook een symbolische euro of een inbreng in natura zijn, bijvoorbeeld door arbeid in te brengen. 

Kiest u voor een inbreng in natura? Dan moet de waarde van deze arbeid wel uitgebreid in het verslag van de bedrijfsrevisor omschreven worden. 

Aansprakelijkheid bij een cv

Een coöperatieve vennootschap heeft een eigen rechtspersoonlijkheid. Elke aandeelhouder is enkel aansprakelijk voor het bedrag dat hij/zij zelf inbracht. Maakt de cv schulden? Dan kunt u hier privé niet aansprakelijk voor worden gesteld. 

Overdracht van aandelen

Aandelen kunnen vrij overgedragen worden tussen de verschillende vennoten. Wilt u hier onderling toch afspraken over maken? In de statuten kunt u regels vastleggen met betrekking tot de overdracht van de aandelen. 

Uw cv laten erkennen

In sommige gevallen is het mogelijk om uw coöperatieve vennootschap te laten erkennen, bijvoorbeeld door de overheid of als sociale onderneming. Dit kan u interessante (fiscale) voordelen opleveren

Wilt u zelf een cv oprichten? 

Is een cv de juiste vennootschapsvorm voor u? Maak dan met de oprichters een afspraak bij de notaris, deze zal een authentieke akte voor jullie opstellen.

Alles wat u nodig heeft voor een goede start

Wilt u graag professioneel advies over welk statuut het meest geschikt is voor uw specifieke situatie, heeft u nog vragen over de coöperatieve vennootschap of zou u graag begeleiding willen bij het zetten van uw eerste stappen als zelfstandig ondernemer? Partena Professional begeleidt u bij het waarmaken van uw droom. Aarzel niet om ons te contacteren voor een afspraak

Onze experts helpen u bijvoorbeeld bij het aanvragen van uw btw-nummer, de aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds, het optimaliseren van uw sociale zekerheid en de selectie van verzekeringsproducten die u nodig heeft in uw specifieke situatie

Gerelateerde artikels