De populairste adviezen gebundeld in uw mailbox? Eén keer per maand sturen we u de blogtopics die het meest in het oog sprongen.:

Forfaitaire vergoedingen voor buitenlandse reizen

By Anne-Leen De Coninck | 02 mei 2017

Sinds enkele maanden pendel ik bijna elke week naar Duitsland voor een uitdagend nieuw project, meestal inclusief overnachting.

 

Nee, geen vijfsterrenhotels, helaas. Een keertje had mijn zakenpartner zelfs veel te optimistisch een deal op internet geboekt, een hotel mét uitzicht op een meer aan de ene kant… en, zo bleek ter plaatse: vlak naast de autostrade. Hmmm…

 

Gelukkig is het een spannend project, want de hele logistiek om dat met een gezin en sport en hobby’s gecombineerd te krijgen, laat staan met drie andere projecten, is geen aanrader. Met mijn zakenpartner hadden we het daar dan ook over, en toen sprak hij opeens over de forfaits. Ik ga er van uit dat jij daar wel al over gehoord hebt. Ik ook, hoor, alleen was dat toen enkel in de context van werknemers, niet als zelfstandige. Reis jij vaak voor je zaak en breng je dan meerdere dagen in het buitenland door? Zorg dan dat je die forfaits goed genoeg kent: je gemaakte kosten kan je hierdoor correct opnemen in de zaak.

 

Voelde ik me weer even naïef dat ik dat zelf nog niet bedacht had! Misschien heeft het er mee te maken dat ik mijn professionele carrière niet begonnen ben als zelfstandige, maar als werkneemster. Soms vraag ik me echt af of dat een verschil maakt. Zou ik daardoor nog wat behoedzamer zijn? Te mak, soms? Ben ik nog zo voorgeprogrammeerd dat ik elke maand mijn loon op een vast moment moet hebben als bewijs dat het goed loopt? Dat ik bijvoorbeeld uitreken hoeveel mijn vakantiedagen mij kosten en hoe zich dat verhoudt ten opzichte van mijn jaarwedde en verlof als werkneemster, is dat geen flauw gevolg van die sussende routine als werknemer?

 

Hoe het ook zij, een ding merk ik wel: ik heb nog genoeg te leren over hoe ik mijn statuut als zelfstandige optimaliseer. En dan heb ik het echt niet alleen over fiscale aspecten, hoor. Over alles: planning, samenwerking, juridische ondersteuning, juiste verzekeringen, netwerken… en die forfaits, uiteraard.

 

Mijn zakenpartner was zo vriendelijk om mij zijn template door te sturen, dat ik meteen heb aangepast aan mijn situatie. Dus nu heb ik een fijne spreadsheet waar ik al mijn buitenlandse zakentrips zo meteen ga ingeven. En dan nog een hotel boeken voor volgende week. Wacht, ik zie daar een mooie deal met uitzicht op een meer...

BIO

Anne-Leen De Coninck
Ik help bedrijven tot “betere resultaten met meer goesting” te komen. Daarom werk ik met en voor hun mensen: ik duik in cijfers en feiten, en spoor tegelijk getuigenissen en dromen op. Zo komen we samen tot nieuwe inzichten, relevante ideeën en krachtige actieplannen.