Partena Professional niet besmet door Wanna Cry

Leestijd: 2min
Publicatiedatum: 19/05/2017 - 14:00
Laatste update: 10/05/2019 - 09:22

De wereldwijde cyberaanval Wanna Cry liet ongeveer 300.000 computers in 150 landen besmet achter. Deze zogenaamde ransomsoftware is een kwaadaardig programma dat computergebruikers probeert af te persen door de toegang tot hun informaticasysteem te blokkeren of te versleutelen en enkel vrij te geven in ruil voor losgeld.

Terwijl de media berichtten dat ook grote bedrijven en organisaties getroffen zijn, is geen enkel systeem van Partena Professional besmet door Wanna Cry.

Bij het bekend worden van de cyberaanval heeft de IT-afdeling van Partena Professional alle mogelijke maatregelen genomen om de bestanden en systemen te vrijwaren.

Deze maatregelen omvatten onder meer:

  • De verificatie dat alle systemen bijkomend beveiligd werden volgens de aanbevelingen van de leveranciers. Dit omvat bijvoorbeeld de bijwerking van de software met de Microsoft MS17-010 patch.

  • Het updaten van alle firewalls, gateways en andere netwerkonderdelen om te allen tijde een nieuwe aanval van een gelijkaardig virus te kunnen detecteren en tegen te houden.

  • Het controleren dat eventuele kwetsbare protocollen niet of slechts op afgeschermde systemen binnen het netwerk van Partena Professional worden gebruikt.

  • Het correct doorvoeren van de gebruikelijke back-ups van alle systemen.

De IT-afdeling van Partena Professional blijft de situatie vanzelfsprekend verder opvolgen. Dat is het geval voor Wanna Cry, maar ook bij de eventuele verspreiding van nieuwe varianten van het virus.

Daartoe houdt de IT-afdeling van Partena Professional preventief nauw contact met alle leveranciers van hardware en software om eventuele defecten in onze systemen meteen op te merken en te verhelpen.

Auteur:

19/05/2017

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.